Algemeen

Melkveeindex: wat doet het rendement van melkveehouders in 2019?

Dick Akse

Het rendement van de melkveebedrijven in Nederland ligt het hele jaar al onder het gemiddelde. Dat blijkt uit de nieuwste Countus Melkveeindex. We verwachten bovendien dat dit voorlopig ook zo blijft.

Gemiddelde melkprijs gedaald

Verschillende zuivelverwerkers hebben de melkprijzen vanaf het 2e kwartaal bijgesteld. De gemiddelde melkprijs is daardoor sinds maart met zo’n € 0,25 gedaald tot € 34,02 per 100 kilo (bij 4,41% vet, 3,47% eiwit en een jaarleverantie van 800.000 kilo).

Hoewel verdere correcties niet voor de hand liggen, zijn er geen verhogingen in zicht. De melkvetnoteringen (boter en room) en de kaasprijzen staan dus medio juni onder druk. De verwaarding van het eiwit zat de afgelopen weken wel weer in de lift, maar lijkt een plafond te hebben bereikt.

Prognose: geen zicht op verbetering

De Countus Melkveeindex laat zien dat het rendement in de melkveehouderij ondertussen al maanden onder het langjarig gemiddelde beweegt. De afgelopen weken schommelde de index tussen de 90 en 95 punten. De prognose is bovendien dat dit tot week 50 zo blijft.

Wat kunnen we de komende maanden verwachten? De prijzen van de zuivelfabricaten kunnen dusdanig aantrekken dat hogere melkprijzen alsnog binnen handbereik komen. Kortom: het is nog te vroeg om te concluderen dat het rendement in de melkveehouderij ook in de 2e helft van 2019 lager blijft. Al is dit wel een realistisch scenario.

Meer informatie? Neem contact op met Dick Akse
Neem contact op met Dick Akse