Agro

Intensieve veehouderij: branchespecialist Martijn Cents blikt terug én vooruit

10 dec 2020

Het jaar 2020 ligt bijna achter ons. En wat was het een jaar! De pandemie is iets wat niemand had (kunnen) voorzien. En de effecten ervan zijn op voorhand niet in te schatten. Dat geldt ook voor de intensieve veehouderij. In dit artikel blikt branchespecialist Martijn Cents terug op 2020 én kijkt hij vooruit.

Prijzen gekelderd

In de varkens-, pluimvee- en kalverhouderij zijn de prijzen gekelderd als gevolg van de coronacrisis. Omdat medewerkers ziek werden, gingen slachterijen dicht of ze draaiden op halve kracht. De andere kant van het jaar 2020 is dat het jaar goed begon als het gaat om de marktprijzen. Zelden werd er zoveel betaald voor een kilo varkensvlees.

Na een aantal maanden veranderde dit en verliep de afzet van dieren steeds stroever en stroever. Dit resulteerde in marktprijzen die ver onder de kostprijs liggen.

Varkenshouderijsector gaat krimpen

Hoe nu verder is dan de vraag? Wat we zeker weten, is dat de Nederlandse varkenshouderijsector gaat krimpen als gevolg van de saneringsregeling varkenshouderij. De laatste voorspellingen hebben het over 800.000 productieve zeugen vanaf volgend jaar.

Dit houdt in dat er vanaf april volgend jaar 25.000 vleesvarkens per week minder aangeboden worden. Oftewel: ruim 2 miljoen kg varkensvlees per week. 

Voeding, gezondheid, management

Wat dit voor effect heeft, moeten we gaan zien. Met in het achterhoofd wetende dat we geen invloed hebben op de marktprijs, is het logisch om te kijken naar de zaken waar we wel invloed op hebben. Zo is het altijd goed om te kijken naar bijvoorbeeld voeding, gezondheid en management. Dit zijn bij uitstek zaken waar je als ondernemer invloed op uit kunt oefenen.

Er zijn altijd kansen en mogelijkheden om tot een financieel beter resultaat te komen. We kijken graag ook komend jaar weer samen met jou naar kansen en mogelijkheden die er voor jouw bedrijf zijn.

Meer weten?

Wil je eens sparren met een adviseur over jouw situatie? Neem dan contact op met Martijn Cents.