Agro

Heeft de mestvoorraad in jouw mestberekening de juiste gehaltes?

14 jan 2021

Had jij op 31 december een voorraad dierlijke mest op jouw bedrijf? Let dan goed op dat je de juiste gehaltes op deze voorraad toepast. De gehaltes moeten namelijk worden bepaald op basis van de ‘best beschikbare gegevens’. Maar wat zijn eigenlijk die best beschikbare gegevens?

Ranking volgens RVO

Wat de best beschikbare gegevens zijn, is al een aantal jaar voer voor discussie. De ranking van de best beschikbare gegevens die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) communiceert, is als volgt:

  1. Analyseresultaat van de hele mestvoorraad
  2. Analyseresultaten van de mestafvoer in het jaar
  3. Forfaitaire gehaltes

Wat pas je toe?

De analyse van de hele mestvoorraad staat dus op plaats 1. Maar we merken dat het onduidelijk blijft aan welke voorwaarden zo’n analyse moet voldoen. Het toepassen hiervan kan dus best een risico zijn.

Daarom zijn vaak de analyseresultaten van de afgevoerde mest of forfaitaire gehaltes de best beschikbare gegevens. Heb je mest gewogen en bemonsterd afgevoerd in het betreffende jaar? Dan moet je deze gehaltes ook toepassen op je eindvoorraad.

Er zijn situaties waarbij de vraag gesteld kan worden hoe representatief deze gehalte zijn voor de eindvoorraad mest. Onze ervaring is dat er begrip is voor deze vraag, maar dat bij controles het gevoerde beleid wordt gevolgd. Houd hier dus rekening mee.

Meer weten?

Heb je vragen over de mestberekening van jouw bedrijf? De specialisten van Countus helpen je graag. Neem contact op met een Countus-adviseur voor meer informatie.