Agro

De Energielijst (EIA) per 2023

19 jan. 2023

Wil je in 2023 investeren in energiebesparing of duurzame energie op je bedrijf? In de Energielijst staan de investeringen die voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) in aanmerking komen. We zetten de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van vorig jaar voor je op een rijtje.

Fiscaal voordeel

Met een aftrekpercentage van 45,5% kun je fiscaal voordeel halen uit investeringen die op de Energielijst staan. Wil je EIA aanvragen voor een investering uit de Energielijst van 2023? Dan moet de opdrachtverstrekking plaatsvinden in 2023. Een aanvraag dien je in binnen 3 maanden na de opdracht.

Ga je liever voor milieuvriendelijke investeringen? Bekijk dan het artikel over de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Nieuwe mogelijkheden

Op de Energielijst zijn de volgende nieuwe mogelijkheden opgenomen vanaf 2023:

• Isolatie voor bestaande constructies is uitgebreid met een categorie voor isolatie van wanden.
• De omschrijving droog- en verwarmingssysteem voor ventilatielucht in bewaarloodsen is op de Energielijst aangepast, zodat dit ook voor bloembollen de beste beschikbare droogtechniek is. Daarom komt deze techniek nu ook voor bloembollen in aanmerking.
• De omschrijving ‘systeem voor ontvochtiging van tuinbouwkassen’ is uitgebreid met het ontvochtigen van de kas met behulp van een hygroscopische oplossing.
• Glas voorzien van een lage emissie-coating is een nieuwe techniek om het warmteverlies in tuinbouwkassen te beperken. Daarom is deze techniek toegevoegd aan de omschrijving kasdek of kasgevel.
• Het maximum investeringsbedrag voor isolatie van gevels van bestaande tuinbouwkassen is verhoogd naar € 30 per m2 te isoleren oppervlak.

Vervallen investeringen

Aan de andere kant zijn de volgende investeringen komen te vervallen met ingang van 2023:

• Ledverlichting.
• Warmteterugwinningssysteem uit luchtwassers.
• Laaghangend verwarmingssysteem voor bestaande pluimveestallen.
• Direct gasgestookt stralingspaneel.
• Vervanging van de klimaatcomputer
• Ketels gestookt met biomassa

EIA voor generieke energiebesparing

Doe je energiebesparende investeringen in gebouwen, processen of transportmiddelen en staan deze niet specifiek op de Energielijst? Als ze voldoende energie besparen ten opzichte van een gangbare investering, kun je hiermee alsnog in aanmerking komen voor EIA. Je moet dan zowel de besparing als de terugverdientijd berekenen. De terugverdientijd moet tussen de 5 en 15 jaar liggen. Voor gebouwen is dit 25 jaar.

EIA aanvragen?

Wil je weten wat de mogelijkheden van EIA voor jouw bedrijf zijn? Op de website van Subvention (onderdeel van de Countus Groep) staan een aantal interessante mogelijkheden van de Energielijst voor de agrarische sector. Neem bij vragen contact op met je adviseur. Subvention helpt je ook graag met het aanvragen van EIA.

 

Welk voordeel kan je als ondernemer halen uit de energiecrisis?
09 mrt. 2023
Welk voordeel kan je als ondernemer halen uit de energiecrisis?
09 mrt. 2023