Paardenhouderij

De belastingplannen voor de paardenhouderij in 2024

Nicolet Scholten
27 sep. 2023

Tijdens Prinsjesdag op 19 september 2023 heeft het demissionaire kabinet verschillende maatregelingen aangekondigd. Wij hebben de belangrijkste gevolgen voor jou als ondernemer in de paardenhouderij op een rij gezet.

Btw-verhoging voer en strooisel

Vanaf januari 2025 is het kabinet van plan het btw-tarief van 9% op voer en strooisel te verhogen naar 21%.

Verhoging motorrijtuigenbelasting voor paardenvervoer

De zogenoemde populaire tweepaardswagen wordt op dit moment belast met het kwarttarief van 25%. Het kabinet wil de motorrijtuigenbelasting per 1 januari 2026 verhogen naar het volledige tarief dat ook geldt voor personenauto’s. Hierbij gaat het om voertuigen die speciaal zijn ingericht voor het vervoer van paarden die je particulier en/of hobbymatig gebruikt.

Dit geldt dus voor je vrachtwagen of tweepaardswagen die privébezit is. Je adviseur kan je vertellen of het beter is je vrachtauto of tweepaardswagen privé of zakelijk aan te schaffen, vraag ons hiernaar.

Loonsverhoging en tijdelijke contacten

De verwachting is dat de lonen zullen stijgen met gemiddeld 5,4%, tegenover een inflatie van 3,6%. De verwachting is dat de reële loonstijging uitkomt op 1,8%.

Op dit moment is het toegestaan om je werknemer binnen 36 maanden 3 tijdelijke contracten aan te bieden. Als je de werknemer daarna in dienst wil houden, moet je hem of haar een vast contract aanbieden. De onderbrekingstermijn om vervolgens je medewerker opnieuw voor een tijdelijk contract in dienst te nemen wordt in 2024 verruimd.

Deze termijn was 6 maanden en zal worden verlengd naar 5 jaar. Deze verruiming geldt niet voor studenten en scholieren. Voor seizoenarbeiders geldt een onderbreking van 3 maanden voordat een oproepcontract opnieuw kan beginnen.

Energie-investeringsaftrek (EIA) verlaagd

Investeer je als ondernemer in energievriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kun je via de energie-investeringsaftrek (EIA) een bepaald percentage van het investeringsbedrag aftrekken van de winst. Doordat de winst daarmee lager uitvalt, bespaar je belasting.

In 2024 wordt dit percentage verlaagd naar 40%. Overweeg je energievriendelijke bedrijfsmiddelen aan te schaffen? Dan is het interessant om dit nog in 2023 te doen. Je adviseur vertelt je hier graag meer over.

Meer weten over de kabinetsplannen?

Voor de overige algemene kabinetsplannen voor ondernemers verwijzen wij je graag naar de artikelen Samenvatting Prinsjesdag: belastingplannen 2024 en Prinsjesdag 2023: ondernemingen en ondernemers of kijk op onze themapagina Prinsjesdag voor overige kabinetsplannen voor 2024. Nog vragen? Stel deze gerust aan Fiscalist Nicolet Scholten, zij helpt je graag.

Meer informatie? Neem contact op met Nicolet Scholten
Paardenhouderij, MKB, Fiscaal-juridisch
Margeregeling binnen de paardenhouderij, waar moet je als ondernemer op letten?
08 mrt. 2023
Neem contact op met Nicolet Scholten
Paardenhouderij, MKB, Fiscaal-juridisch
Margeregeling binnen de paardenhouderij, waar moet je als ondernemer op letten?
08 mrt. 2023