Inhoud bekend
14 maart 2023 moest het bemestingsplan voor niet-derogatiebedrijven gereed zijn. Door alle complexiteit rondom de Gecombineerde opgave is lang onbekend gebleven wat er precies in het bemestingsplan moet staan. Dat is inmiddels bekend.
In welke vorm je het bemestingsplan giet, is aan jou. Je moet in ieder geval een berekening hebben van de geplande bemesting per perceel op basis van landbouwkundige adviezen. Dat houdt in:
- Een berekening van de stikstof- en fosfaatbehoefte per perceel. Je mag hiervoor bodemanalyses gebruiken, maar dat is niet verplicht.
- Een berekening van de beschikbare hoeveelheid mest op je bedrijf in kilogrammen stikstof en fosfaat per ton mest. Dit gaat om de beginvoorraad, de productie, de aan- en afvoer en de eindvoorraad.
- Een planning van de bemesting per perceel.
Er wordt geadviseerd om ook een berekening te maken waarmee je controleert of de geplande bemesting past binnen de gebruiksnormen. Dat is echter niet verplicht, maar wel logisch.
Het bemestingsplan bewaar je minimaal 5 jaar in je eigen administratie. Je hoeft het (nog) niet in te dienen bij RVO.
14 februari 2024
Waar dit jaar 14 maart gold als uiterlijke datum, moet je vanaf 2024 het bemestingsplan ieder jaar uiterlijk 14 februari gereed hebben.
Nog geen bemestingsplan?
Heb je wegens de onduidelijkheid geen bemestingsplan opgesteld voor 2023? Het is niet met zekerheid te zeggen of en welke sancties volgen voor niet-derogatiebedrijven zonder bemestingsplan. Zorg er in ieder geval voor dat je bij een (aangekondigde) controle een volledig en juist bemestingsplan hebt. Of dat je deze na controle binnen een gesteld termijn herstelt.
Meer weten over jouw bemestingsplan?
Heb je vragen over het bemestingsplan of wil je jouw specifieke situatie bespreken? Neem dan contact op met de Countus adviseur in jouw regio.