Algemeen

Belasting besparen? Neem je kinderen in dienst van je bedrijf!

17 jan. 2014

Studerende kinderen kosten flink wat geld. Er is niet altijd recht op studiefinanciering en zeker dan kunnen de kosten aardig oplopen. Is daar fiscaal niet iets op te bedenken?

Aftrek voor levensonderhoud

Heeft je kind geen recht op studiefinanciering en ontvang je geen kinderbijslag? Dan is het mogelijk om (een deel van) het levensonderhoud voor je kinderen af te trekken. Sinds 2013 is deze aftrek voor levensonderhoud alleen nog mogelijk voor kinderen jonger dan 21 jaar.

Je kind op de loonlijst van je onderneming

Naast een eventuele aftrek voor levensonderhoud zijn er nog andere manieren om de Belastingdienst te laten meebetalen aan je studerende kinderen. Heb je een eigen onderneming? Zet je kind dan op de loonlijst. Laat hem of haar voor de werkzaamheden een klein salaris ontvangen. Door het recht op de algemene heffingskorting en arbeidskorting is over dit salaris weinig tot geen belasting verschuldigd. De salariskosten zijn wel gewoon aftrekbaar.

Het is echter wel belangrijk dat je je kind dat ook écht werkzaamheden in de onderneming laat verrichten. Twijfelt de Belastingdienst? Dan kunnen ze deze inkomsten zien als een schenking aan je kind.

Auto van de zaak

Heeft je studerende kind vervoer nodig? Het salaris kan ook in de vorm van een auto van de zaak worden uitgekeerd. De bijtelling wordt aan je kind doorbelast, maar net als bij een salaris zal die laag zijn vanwege de algemene heffingskorting en arbeidskorting.

Studie van de zaak

Ook kan je de studie van je kind onbelast vergoeden. Als voorwaarde geldt wel dat je kind een studie voor een beroep moet volgen. Bijvoorbeeld een middelbare of hogere beroepsopleiding. Deze studie hoeft niet in verlengde van de bedrijfsactiviteiten te liggen.

Studiekosten die mogen worden vergoed zijn: collegegeld, tentamenkosten, studieboeken, een laptop voor de studie, kosten van excursies en reiskosten. Dit kan oplopen tot een aardig bedrag.

Hoe werkt dat? Je kind op de loonlijst?

Zorg ervoor dat je kind wordt opgenomen in de loonadministratie. Dus inclusief de loonbelastingverklaring en identificatie. Het salaris kan maandelijks worden verloond. Je kind kan via het zogenaamde T-biljet aan het eind van het jaar belasting terugvragen.

Wat is mijn voordeel?

Als werkgever betekent het dat je je kind een salaris kan laten ontvangen, een vergoeding van de studiekosten kunt geven en een auto van de zaak. Dit alles vrijwel onbelast en aftrekbaar.

Meer weten?

Meer weten over je kind op de loonlijst? Ga naar het contactformulier of neem contact op met Han ter Welle.

✆ 06 420 36 558

[email protected]