Menu

Kamermeerderheid wil kortere duur partneralimentatie

VVD, PvdA en D66 sturen vandaag hun langverwachte wetsvoorstel tot herziening van de partneralimentatie naar de Raad van State. Zij vinden het huidige systeem achterhaald en oneerlijk. Nu moeten -meestal- mannen hun ex-vrouw vaak 12 jaar lang onderhouden. Dat wordt ingekort naar de helft van het aantal jaren dat de partners getrouwd waren, met een maximum van 5 jaar.

 

Voor jezelf zorgen

De huidige wet is gebaseerd op de gedachte dat mannen voor vrouwen moeten zorgen, maar VVD, PvdA en D66 vinden dat niet meer van deze tijd. ‘Partneralimentatie zou veel meer een vangnet moeten zijn met als doel terugkeren op de arbeidsmarkt,’ zegt VVD-Kamerlid Foort van Oosten. ‘Het is heel normaal dat je op enig moment je eigen broek kunt ophouden.’

Er worden uitzonderingen gemaakt voor ‘traditionele’ huwelijken. De ex-partner die langer dan 15 jaar gehuwd was en 10 jaar of korter vóór haar AOW-leeftijd zit, houdt langer recht op alimentatie. Nog een uitzondering: mannen of vrouwen met jonge kinderen krijgen partneralimentatie tot het jongste kind 12 jaar is. Maar verder gaat flink het mes in het huidige recht. Als een huwelijk korter dan 3 jaar heeft geduurd, hoeft er voortaan geen partneralimentatie meer te worden betaald. De alimentatie loopt daarentegen door als een ex een nieuwe partner krijgt, omdat dit niet van invloed is op de zoektocht naar werk.

 

Ex-partner moet financieel meer op eigen benen staan

Ook het bedrag van de alimentatie gaat omlaag. Nu is het uitgangspunt dat de ex-partner hetzelfde welvaartsniveau behoudt als tijdens het huwelijk. PvdA’er Jeroen Recourt: ‘Het gevolg hiervan is dat degene die moet betalen in de praktijk soms zwaar onder dat niveau komt te zitten. We hebben daar veel schrijnende verhalen over gehoord.’

 

Hoogte partneralimentatie

Straks wordt de hoogte van de partneralimentatie gebaseerd op de oorspronkelijke uitgangspositie van de ex, die recht heeft op alimentatie. Bovendien daalt het bedrag geleidelijk, omdat het niet meer wordt aangepast aan de inflatie. Het is nu wachten op de reactie van de Raad van State.

 

Meer weten?

Meer weten over partneralimentatie? Vul het contactformulier in of neem contact op met Marjel Kempen.

✆ 06 143 99 415

 m.kempen@countus.nl

Ik wil graag meer weten over partneralimentatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Marjel Kempen-Luiten

Datum: 19-06-2015

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.