Menu

Jongvee en fosfaatrechten, hoe nu verder?

Op vrijdag 24 mei informeerde minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Tweede Kamer over haar oplossing voor de kwestie jongvee en fosfaatrechten. Wat betekent dit voor jou?

 

Achtergrond fosfaatrechten

Sinds de aankondiging van het fosfaatrechtenstelsel heb je fosfaatrechten nodig om jongvee van vleesvee te houden. De vleesveesector heeft zich hier lange tijd tegen verzet, maar zonder resultaat. Nadat de beschikkingen fosfaatrechten in 2018 waren verstuurd, veranderde de minister van koers.

Vanaf dat moment waren er alleen nog fosfaatrechten nodig voor jongvee dat wordt gehouden om een kalf te krijgen. Op basis daarvan werden de beschikkingen fosfaatrechten herzien en de al toegekende fosfaatrechten ingetrokken.

 

Uitspraak College van Beroep

Een veehouder tekende beroep aan tegen het (deels) intrekken van zijn beschikking. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven deed afgelopen 16 april uitspraak in deze zaak.

De gewijzigde definitie van melkvee – waarbij je geen fosfaatrechten nodig hebt voor jongvee dat geen kalf krijgt – was opgenomen in een beleidsregel. Het College van Beroep oordeelde dat een beleidsregel alleen bedoeld is om een wettelijke regeling te verduidelijken, niet om deze wettelijke regeling te wijzigen of opzij te zetten.

Dat had de minister wel gedaan. Het College van Beroep gaat uit van de wettelijke regeling en besloot daarmee dat de intrekking van de beschikking onterecht was. Gevolg daarvan is dat ook voor jongvee van vleesvee fosfaatrechten nodig zijn.

 

Oplossing van de minister

Na de uitspraak heeft de minister in een brief aan de Kamer laten weten dat zij van plan is om de wettelijke regeling (de Meststoffenwet) te wijzigen. De inhoud en strekking daarvan komen overeen met de beleidsregel. Oftewel: alleen voor jongvee dat in de toekomst een kalf krijgt, zijn fosfaatrechten nodig.

Voor deze wijziging is een wetsvoorstel nodig dat zowel door de Tweede Kamer als de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd. De behandeling van een wetsvoorstel kan enige tijd in beslag nemen.

 

Verzoek tot herziening

Wat betekent dit nu voor jou? Zijn je fosfaatrechten ingetrokken door de minister, maar heb je geen bezwaar of beroep aangetekend tegen de beschikking? In dat geval kun je een herziening van de beslissing niet meer afdwingen.

Een verzoek tot ambtshalve herziening is wel mogelijk. Maar wij verwachten dat zo’n verzoek weinig succesvol is. Dat komt omdat er na een wetswijziging geen fosfaatrechten meer nodig zijn voor het houden van vee waarvoor de rechten zijn ingetrokken.

 

Gunstige afwikkeling

Zijn je fosfaatrechten ingetrokken door de minister en heb je bezwaar of beroep aangetekend en is dit nog niet afgehandeld? In dat geval kun je een beroep doen op de uitspraak van het College van Beroep. Je kunt dan een gunstige afwikkeling van je bezwaar of beroep verwachten. Zodra de Meststoffenwet is gewijzigd heb je geen fosfaatrechten meer nodig voor het vee waar je wel fosfaatrechten voor hebt gekregen.

 

Handhavingsbeleid

Had je in 2018 of houd je op dit moment jongvee van vleesvee dat niet bedoeld is om een kalf te krijgen? Zolang de Meststoffenwet nog niet is gewijzigd, heb je formeel fosfaatrechten nodig om dit vee te houden. Aangezien de minister deze onzekere situatie zelf heeft veroorzaakt en van plan is om de wet te wijzigen, is het goed mogelijk dat het handhavingsbeleid op dit punt coulant zal zijn. Maar of dit werkelijk zo is, kunnen wij niet met zekerheid zeggen.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over wanneer je fosfaatrechten nodig hebt? Of wil je persoonlijk advies? Vul het contactformulier in of neem contact op met:

Andreas van der Vis

✆ 06 230 66 217

✉ a.vandervis@countus.nl

Aagje Tymersma

✆ 06 578 41 729

✉ a.tymersma@countus.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Andreas van der Vis Aagje Tymersma

Datum: 05-06-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.