Menu

Jonge Boerenfonds open op 1 januari 2020

Eind 2017 kondigde minister Schouten het al aan: er komt een fonds van 75 miljoen euro voor jonge boeren voor agrarische opvolging en verduurzaming. Nu is duidelijk geworden dat dit Jonge Boerenfonds vanaf 1 januari 2020 open gaat. Hier alvast de regeling in hoofdlijnen.

 

64 miljoen euro beschikbaar

De kern van het fonds is dat banken die een krediet verstrekken aan een jonge boer of tuinder – via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) – een garantstelling kunnen krijgen van de overheid. Het ministerie heeft dit fonds vormgegeven in overleg met onder andere het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en de Rabobank. Voor de regeling (formeel: Borgstellingsregeling Vermogensverstrekkende Kredieten) is 64 miljoen euro beschikbaar.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Wat zijn de voorwaarden? Als jonge boer(in) moet je je investeringen binnen 3 jaar na de bedrijfsoverdracht uitvoeren. Deze investeringen moeten gericht zijn op bijvoorbeeld innovaties voor het sluiten van kringlopen, het behoud van biodiversiteit of optimale diergezondheid- en welzijn. Het aankopen van grond, dieren of fosfaatrechten komt niet in aanmerking vanwege het prijsopdrijvende effect.

 

Opleiding en coaching

Bij het overnemen van een agrarisch bedrijf komt veel kijken. We zien dat bedrijfsovernameprocessen succesvoller zijn als boeren begeleiding inschakelen. Het is namelijk essentieel dat alle aspecten van de bedrijfsoverdracht voldoende aandacht krijgen. Zo is het van groot belang dat naast de fiscale en juridische aspecten er ook voldoende aandacht is voor de sociale en emotionele aspecten. Voor deze begeleiding stelt de overheid nu 11 miljoen ter beschikking.

Dit geld is in te zetten voor opleidings- en coachingstrajecten voor onafhankelijke begeleiding bij het overnameproces. Er komt een speciaal programma voor onafhankelijk advies en begeleiding bij een duurzame bedrijfsovername. De verdere uitwerking hiervan vindt nog plaats. Uiteraard informeren we je als hier meer over bekend is.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over het Jonge Boerenfonds? Vul dan onderstaand contactformulier in of neem contact op met een agro-specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Datum: 05-09-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.