Menu

Is lease een aantrekkelijk alternatief voor financiering?

De laatste jaren kun je trekkers en werktuigen tegen een laag tarief leasen. Veel agrariërs maak daar gebruik van. Maar is dat slim? Is lease wel zo aantrekkelijk? In dit artikel lichten wij toe wanneer lease interessant kan zijn en wanneer niet.

 

Financial lease

Als je een investering moet doen, kun je soms gebruikmaken van lease. Er zijn 2 vormen van lease: financial lease en operational lease. Financial lease is eigenlijk een vorm van financiering. Je koopt een machine en bent daar juridisch eigenaar van. Door de machine in de lease te plaatsen, moet je tijdens een afgesproken periode een vast bedrag (aflossing en rente) betalen. Na deze periode stopt de lease. De kosten voor onderhoud, verzekering en brandstof zijn voor jou als eigenaar.

 

Operational lease

Bij operational lease hebben we het eigenlijk over huurkoop van een machine. Je bent dus juridisch geen eigenaar. Ook in dit geval betaal je over een afgesproken periode een vast bedrag (de huur). Na die periode kun je de machine voor een van tevoren afgesproken bedrag overnemen. Dan pas wordt je juridisch eigenaar. Afhankelijk van de afspraak zijn onderhoud en brandstof voor de huurder of voor de verhuurder.

Door het verschil in ‘juridisch eigenaar’ kun je bij operational lease dus geen gebruikmaken van eventuele fiscale regelingen. Bij financial lease kan dat wel.

 

Is leasen slim?

Klinkt allemaal erg aantrekkelijk, maar is dat ook zo? Om deze vraag te beantwoorden gaan we verder niet in op operational lease, omdat we deze vorm nauwelijks tegenkomen. Bovendien is dit erg afhankelijk van de situatie.

Maar wat betreft financial lease kunnen we normaliter zeggen dat als je een machine onderbrengt bij een traditionele leasemaatschappij, je duurder uit bent dan wanneer je de machine zelf zou financieren. De rentepercentages in het leasebedrag zijn namelijk een paar procent hoger dan wanneer je het financiert. Dit komt met name door de risico’s die de leasemaatschappij loopt.

 

Lease van de leverancier

Gebruikmaken van de lease die de leverancier aanbiedt, meestal een leasemaatschappij gekoppeld aan de fabrikant, is wel aantrekkelijk. In dit leasebedrag zit namelijk een veel lager rentepercentage verrekend. Het is dus zeker aantrekkelijk om daar gebruik van te maken als je anders een financiering bij een bank moet afsluiten om je machine te kunnen aanschaffen.

Je kunt denken dat als ze dan toch geld weggeven om een lage rente te berekenen, ze ook de machine wel goedkoper kunnen maken. Maar dat gaat echter niet op. De reden dat ze dit lage rentepercentage aanbieden, komt omdat ze relatief gemakkelijk en goedkoop aan kort geld (geld dat je maar een korte periode gebruikt) kunnen komen. Dat voordeel geven ze dus door aan de leaser, maar het kost hun geen geld.

 

Addertje onder het gras

Oftewel: als je gebruikmaakt van de lease zoals die door de verkoper van de machine wordt aangeboden, is dit een aantrekkelijke manier van financieren. Maar er zit wel een addertje onder het gras. Je moet lease namelijk niet gaan inzetten wanneer je eigenlijk geen geld hebt om de machine te kopen.

Waarom niet? Het eerste jaar zal er nog geen probleem ontstaan, maar de lease loopt meestal maximaal 3 jaar. In deze periode los je de lease dus eigenlijk af. Heb je in die jaren voldoende liquiditeit? Dan is dat geen probleem. Maar als dat niet zo is, moet je alsnog met de bank om tafel om een extra financiering te regelen. En dan blijkt vaak dat je de investering beter niet had kunnen doen. Of misschien was het verstandiger geweest om een tweedehands werktuig aan te schaffen.

Is lease dus een aantrekkelijk alternatief voor financiering? Ja, maar alleen als je de aankoop op datzelfde moment ook op een andere manier had kunnen financieren of uit eigen middelen had kunnen betalen. De eigen middelen kunnen op dat moment namelijk worden gebruikt om extra af te lossen of ze blijven staan als buffer voor minder goede jaren.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van lease als financiering? Vul het contactformulier in of neem contact op met Erik Arts.

✆ 06 346 55 144

 e.arts@countus.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Erik Arts

Datum: 16-01-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.