Menu

Is het akkerbouwrendement over het hoogtepunt heen?

In januari bereikte de Countus Akkerbouwindex nog zijn op 1 na hoogste punt van seizoen 2018/2019. Maar de index laat sinds begin februari weer een daling zien. Dat komt door de dalende aardappel- en tarweprijs.

 

Akkerbouwindex daalt

In week 6, de eerste volle week van februari, bereikte de Countus Akkerbouwindex een indexcijfer van 136,6 punten. Alleen in week 1 kwam de index nog hoger uit, namelijk op 137,1 punten. 3 weken later stond de barometer 7,3 punten lager.

 

Aardappelprijs

De prijs van pootgoed van het ras Bintje daalt al sinds februari, maar de invloed hiervan op de index is (zeer) klein. Vooral het aprilcontract van de aardappeltermijnmarkt zorgt voor de lagere stand. Het niveau van begin februari (€ 32,90 per 100 kilo), bleef niet overeind in die maand. Op de laatste dag van februari zakte de koers onder de € 30. Dit is direct zichtbaar in de index.

 

Uienprijs

De uienprijs bleef wel stabiel in februari. Beurs Emmeloord noteert voor de 30% tot 60% grove uien € 40 per 100 kilo.

 

Tarweprijs

De tarweprijs heeft iets ingeleverd en staat nu net iets onder het niveau van € 200 per ton. In de eerste helft van februari lag de prijs, net zoals de aardappel- en uienprijs, hoger.

 

Interessante maand

De maand maart wordt een interessante maand voor de Akkerbouwindex. Zal de index verder dalen of zorgt de markt voor een andere wending? Het extreem vroege voorjaar is voorlopig even van de baan. Dat kan de prijzen mogelijk beïnvloeden. Ondanks de daling blijft het cijfer op een relatief hoog niveau, al profiteert slechts een kleine groep hier écht van.

Door: Jan Lucas Spijkman

Datum: 12-03-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.