Menu

Hoe richt ik een OFGR op?

Sparen en beleggen in obligaties zijn onaantrekkelijk door de lage rendementen en de hoge forfaitaire belastingheffing van box 3. Een open fonds voor gemene rekening (OFGR) kan een oplossing zijn. Is een OFGR een goede oplossing voor jou? We hebben een aantal tips voor het oprichten van een OFGR.

 

Oprichting

Een OFGR is geen rechtspersoon. Je kunt een OFGR dus oprichten door het ondertekenen van een overeenkomst. In deze overeenkomst benoem je onder meer de beheerder, de bewaarder en de participanten. Het is aan te raden om de overeenkomst door een kundige partij te laten opstellen. Wij kunnen je daar uiteraard bij helpen.

 

Inbreng

We adviseren je om niet je volledige vermogen in te brengen in een OFGR. Tot € 50.000 is dit vermogen vrijgesteld in box 3 en behaal je dus geen voordeel met een OFGR. Je moet dit ook kunnen gebruiken voor lopende zaken op de betaalrekening.

Ook al is het niet verplicht om de tenaamstelling van de bankrekeningen die worden ingebracht aan te passen, het verdient wel de voorkeur. Niet alle banken zullen hier zomaar aan meewerken. Sommige banken willen namelijk alleen een rekening openen als de bewaarder van het fonds een stichting is. Uiteraard kunnen wij je hierbij ondersteunen.

 

Belastingdienst

Je bent verplicht de OFGR aan te melden bij de Belastingdienst. De Belastingdienst geeft vervolgens een beschikking af van de inbreng van de participanten. Deze beschikking moet worden aangepast bij elke nieuwe bijstorting of onttrekking.

Daarnaast dien je jaarlijks een aangifte vennootschapsbelasting in te dienen. Daarvoor moet een vermogensoverzicht worden opgesteld. De kosten hiervan bedragen per jaar ongeveer € 900 (inclusief btw). De hoogte van de kosten is wel afhankelijk van het aantal mutaties.

 

UBO-register

Vermoedelijk zal in 2018 het Ultimate Beneficial Owner-register (UBO-register) worden ingevoerd. Hierin worden de (uiteindelijk) belanghebbenden van entiteiten geregistreerd. Waarschijnlijk wordt ook geregistreerd dat je als participant deelneemt in een open fonds, indien je ten minste 25% belang hebt in het OFGR. Naar verwachting hoeft de omvang van het vermogen overigens niet te worden gepubliceerd.

 

Wat betekent dit voor jou?

Een OFGR is een relatief eenvoudige manier om de belastingheffing op je laag renderende vermogen te verminderen zonder extra risico te lopen. Het rendement blijft laag, maar je betaalt in ieder geval geen belasting over een fictief rendement en teert daardoor niet in op je vermogen.

Omdat de peildatum voor box 3 op 1 januari ligt, raden we aan om een OFGR aan het eind van het jaar op te richten. Zo kun je er direct in 2018 van profiteren. Bijkomend voordeel is dat je de plannen van de regering (Prinsjesdag), voor wat betreft de belastingheffing in box 3 en een OFGR, kunt afwachten voor je besluit een OFGR op te richten.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over het oprichten van een OFGR? Vul het contactformulier in of neem contact op met Kees van Laarhoven.

✆ 06 410 07 885

✉ k.vanlaarhoven@countus.nl

Ik wil graag meer weten over het oprichten van een OFGR

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Kees van Laarhoven

Datum: 06-09-2017

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.