Menu

Groei biologische landbouw: meer vraag naar bio-benchmark

De biologische landbouw in Nederland is in 2018 met ruim 10% gegroeid en zal de komende 7 jaar zelfs verdubbelen. Dat meldt stichting Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw. Om in te springen op deze ontwikkeling, biedt Countus een aparte benchmark voor de bioboeren: de Countus Signaal Analyse voor biologische akkerbouw.

Biologische landbouw: Countus Signaal Analyse

Wat is dat, de Countus Signaal Analyse (CSA)? De ‘CSA’ is een managementrapport dat ondernemers inzicht geeft in hun eigen resultaten in relatie tot de (geanonimiseerde) resultaten van andere biologische bedrijven.

Forse stijging van biologische landbouwareaal

Onlangs kwam Bionext met het nieuws dat het biologische landbouwareaal en de omzet in 2018 flink zijn gegroeid. Maar ondanks de forse stijging van het biologische landbouwareaal met 10% in 2018, loopt Nederland nog wel sterk achter op de omringende landen. Dat blijkt uit het Bionext Trendrapport 2018. Met een biologisch aandeel van 4% op de totale landbouw blijft Nederland achter op het EU-gemiddelde van 7%.

Biologisch areaal Flevoland

Het bio landbouwareaal steeg afgelopen jaar van 60,4 naar 66,6 duizend hectare. Daarbij is de akkerbouw met ruim 7% het meest gegroeid. Qua provincies groeit Flevoland ook dit jaar het hardst. Het biologische areaalaandeel in deze regio is het grootst en groeit met 12,8% ook het snelst. Dit komt neer op 11.415 hectare biologisch areaal in Flevoland.

De plantaardige sectoren groeien veel sterker dan de dierlijke. Akkerbouw was in 2018 de snelste groeier met ruim 7%. Biologische zuivel, die vorig jaar met meer dan 25% groeide, is het afgelopen jaar gestabiliseerd.

Verwachting

Op basis van de mondiale groeicijfers van 2018 verwacht Bionext dat de groei binnen de biologische sector de komende 7 jaar nog ruim zal verdubbelen. De belangrijkste redenen voor de verwachte aanhoudende groei is de toenemende maatschappelijke druk op de landbouw.

Countus Signaal Analyse voor biologische bedrijven

Countus bedient veel biologische boeren, met name in de provincie Flevoland. We hebben dan ook veel specifieke kennis en expertise opgebouwd. We merken dat er bij deze ondernemers een toenemende behoefte is aan een benchmark. Daarom hebben we, voor en in samenwerking met deze ondernemers, de ‘bio-CSA’ ontwikkeld.

Deze CSA geeft biologische ondernemers inzicht geeft in hun resultaten door deze resultaten te vergelijken met de resultaten van andere biologische bedrijven. De referentie bestaat uit een aantal andere biologische akker/tuinbouwbedrijven in Flevoland. Voor gangbare sectoren bestaat de CSA al langer.

Ben je als ondernemer op de goede weg?

Wat draagt deze oogst bij aan je bedrijfsresultaat? Tegen welke prijs moet je je producten verkopen om de kosten te dekken? Op welke vaste kosten kun je nog besparen? De CSA is een managementrapport dat je helpt bij het bepalen van je bedrijfsstrategie.

Met de CSA vergelijk je eenvoudig jouw resultaat met dat van collega’s, bepaal je waar investeringsruimte zit en kun je onderzoeken waar nog ruimte is voor technische verbeteringen. De kengetallen en analyses zijn bovendien een handig hulpmiddel bij het maken van de juiste keuzes.

Doordat er gemiddelde cijfers van andere bedrijven worden gebruikt in de CSA, krijg je de cijfers van collega’s niet te zien. Je vergelijkt op het niveau van opbrengsten van gewassen, maar ook op basis van andere kengetallen. De analyse van deze kengetallen laat op een realistische manier zien of je als ondernemer op de goede weg zit. En waar nog rendement te halen valt. Met de CSA kunnen wij onze klanten dus nog beter en specifieker adviseren.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Countus Signaal Analyse voor de biologische landbouw? Vul dan onderstaand contactformulier in of neem contact op met onze bedrijfsspecialist Cor van de Burgwal.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Datum: 03-10-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.