Menu

Gewijzigde regels voor grasland scheuren en vanggewassen zaaien

Per 2019 gelden er andere regels voor het scheuren van grasland. Ook zijn de regels voor het inzaaien van het verplichte vanggewas na de oogst van maïs op zand- en lössgrond gewijzigd​. Hoe zit het precies?

 

Regels grasland scheuren

Een aantal regels omtrent het scheuren van grasland op zand- en lössgrond is gewijzigd. Zie hiervoor onderstaand schema.

Grasland vernietigen blijft toegestaan bij kavelinrichtingswerken voor landinrichtings- of (her)inrichtingsplannen en bij de aanleg van kabels en leidingen. Er is echter geen vrijstelling meer voor het scheuren van grasland bij schade door dieren die in de zode leven of door extreme weersomstandigheden.

 

Vanggewas na oogst maïs verplicht op zand en löss

Op zand- en lössgronden zijn de regels voor het verplichte vanggewas veranderd. Hier moet je op letten:

  • Zaai na (gangbaar) geteelde snijmais het vanggewas uiterlijk op 1 oktober. De toegestane vanggewassen zijn: gras, winterrogge, bladkool, bladrammenas, wintertarwe, wintergerst, triticale, Japanse haver.
  • Het inzaaien van een vanggewas voor de gestelde data is in veel gevallen praktisch gezien lastig omdat het gewas over het algemeen nog niet is geoogst. Moet het vanggewas na de oogst nog gezaaid worden? Kies dan een vroeg ras. In de meeste gevallen Is onderzaai van een vanggewas de enige mogelijkheid.
  • Bij de teelt van CCM, korrelmais, MKS, suikermais en biologisch geteelde snijmais wordt het verplicht om uiterlijk 31 oktober een toegestaan vanggewas te zaaien. De toegestane vanggewassen zijn spelt, triticale, wintergerst, winterrogge en wintertarwe.

Let op: het vanggewas mag in beide gevallen niet worden vernietigd voor 1 februari van het volgende jaar.

 

Hoofdteelt in plaats van vanggewas

In plaats van een vanggewas mag je ook een ‘hoofdteelt’ inzaaien voor het volgende jaar. Dit gewas moet je uiterlijk 31 oktober inzaaien. Op uiterlijk 1 oktober moet je de inzaai van een hoofdgewas (in plaats van een vanggewas) melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Als hoofdteelten zijn aangewezen spelt, triticale, wintergerst, winterrogge en wintertarwe. De teelt van gras als hoofdgewas vanaf 31 oktober is niet mogelijk.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de regels omtrent grasland scheuren of het zaaien van vanggewassen? Vul het contactformulier in of neem contact op met een agro-specialist.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Datum: 23-01-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.