Menu

Gevolgen WAB: ontslagrecht

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Dat betekent dat er nieuwe regels komen met betrekking tot de verlenging van arbeidsovereenkomsten, ontslag van personeel, oproepcontracten en payrolling. In dit artikel delen we de gevolgen op het gebied van ontslag.

 

Combinatie ontslaggronden wordt mogelijk

Met invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) kon een werknemer alleen ontslagen worden als je een volledig opgebouwd dossier had van 1 van de 8 wettelijke ontslaggronden. Met de invoering van de cumulatiegrond is het in het vervolg mogelijk om een ontslagverzoek in te dienen gebaseerd op een combinatie van ontslaggronden.

Daarmee wordt het bijvoorbeeld mogelijk disfunctioneren te combineren met verwijtbaar handelen, terwijl nu een van deze dossiers volledig moet worden onderbouwd.

 

Extra vergoeding

Maak je gebruik van deze cumulatiegrond? Dan kan de rechter wel een extra vergoeding aan de werknemer toekennen ter hoogte van maximaal 50% van de transitievergoeding.

 

Proeftijdregels blijven hetzelfde

Op het gebied van proeftijd verandert er niets. Het eerste idee was om een proeftijd van 5 maanden op te nemen in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een looptijd van minimaal 2 jaar zou dat maximaal 3 maanden proeftijd mogen worden. Dit idee is geschrapt.

De proeftijdregels blijven dus onaangepast. In een tijdelijke arbeidsovereenkomst van korter dan 2 jaar mag je maximaal een proeftijd van 1 maand overeenkomen. In een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of voor 2 jaar of langer mag de proeftijd maximaal 2 maanden zijn.

Je kunt geen proeftijd overeenkomen als de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor maximaal 6 maanden. De proeftijd moet bovendien schriftelijk worden overeengekomen. Zowel jij als werkgever als je werknemer moeten hiervoor een handtekening plaatsen. Is de proeftijd mondeling overeengekomen of heb je een langere duur afgesproken dan wettelijk is toegestaan? Dan geldt de proeftijd niet.

 

Iedere werknemer recht op een ontslagvergoeding

Ook op het gebied van de transitievergoeding gaat er wat veranderen. Eerder hadden werknemers pas na een dienstverband van 24 maanden recht op een transitievergoeding. Met de WAB gaat dit veranderen. Dan heeft elke werknemer direct na aanvang van het dienstverband recht op deze vergoeding. Verder wordt de verhoging van de opbouw die nu nog na een 10-jarig dienstverband geldt, afgeschaft. De vergoeding bedraagt in de nieuwe situatie 1/3 maandsalaris per dienstjaar.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de gevolgen van de WAB voor jouw situatie? Vul het contactformulier in of neem contact op met Sanne van Dam of Herman Everts.

✆ 088 56 572 96

✉ h.everts@countus.nl

✆ 06 184 463 27

✉ s.vandam@countus.nl

Lees ook de blogs over de gevolgen van de WAB op het gebied van:

Flexibele arbeid

WW-premiedifferentiatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Sanne van Dam

Datum: 17-06-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.