Menu

Flex! Of toch vast?

Flex. Een veel gebruikt woord in mijn vakgebied. En dan bedoel ik niet die vorm van flexibiliteit waarbij je je benen diagonaal in je nek krult.

Veel ondernemers die ik spreek hebben een onzeker gevoel over het in dienst nemen of houden van personeel. Ze willen geen gedoe. Er niet aan vast zitten. Stel dat ze ziek worden? Dan liever flex. Externe flex via een payrollbedrijf. Of via een uitzendbureau. Of wat dacht je van een zzp‘er? Geen gedoe, je betaalt één tarief en klaar ben je. Maar is dat wel zo?

Ben je er wel zeker van dat die zzp’er niet toch gewoon een dienstbetrekking heeft? En hoe zit het eigenlijk met de kosten? Door recente wetswijzigingen moeten ook payrollbedrijven aan steeds strengere wetgeving voldoen. De afgewentelde risico’s nemen zij logischerwijs in hun tarieven mee.

 

Doorstromen naar vast?

En wat als er tussen je flex-personeel een aantal medewerkers zitten die ambitieus blijken te zijn? Met kennis van het vak, betrouwbaar en uiteraard flexibel. Medewerkers die het gezicht, het visitekaartje van je bedrijf zijn gaan vormen. Medewerkers die je eigenlijk wel zou willen binden aan je bedrijf. En die zelf ook een bepaalde zekerheid zoeken. Neem je dan toch het risico en het gedoe op de koop toe? Of valt het wel mee met dat risico? Zijn ze bijvoorbeeld echt zo vaak ziek?

En wat doet het met een medewerker als je hem of haar een vast contract voorschotelt? Vaak zijn medewerkers met een contract meer gemotiveerd. Bovendien zouden de kosten van een medewerker in dienst wel eens gunstiger kunnen uitpakken dan je denkt. Door alle wetswijzigingen op het gebied van flexibel personeel zijn de tarieven van uitzend- en payrollbedrijven bovendien vaak zo hoog geworden dat de kosten van personeel in dienst wel eens lager kunnen liggen. Inclusief de kosten voor het verzekeren van het verzuimrisico en het voeren van de (uitbestede) salarisadministratie.

Minder kosten én gemotiveerder personeel. Met een vaste kern, een fundament waarop je onderneming drijft. Iets om over na te denken?

 

Vaste kern, flexibele schil

Om je vaste kern heen zou je een interne flexibele schil kunnen leggen. Van medewerkers die je wel zelf in dienst wilt nemen, maar niet voor vast. Denk aan oproepkrachten, parttimers en tijdelijke overeenkomsten. Tenslotte kan je met een externe flexibele schil de golfbewegingen in het werk opvangen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld uitzendkrachten, payrollmedewerkers en zzp’ers inzetten.

Een solide basis van gemotiveerde en vaste medewerkers, gevolgd door een interne en een externe schil. Daarmee kan je onderneming niet alleen de golven van consumentengrillen opvangen, op een stevige fundering is het ook veiliger en hoger bouwen!

 

Meer weten?

Sparren over je personeel? Of meer weten over het vormen van een vaste kern met flexibele schil? Vul het contactformulier in of neem contact op met Ronald Hovens.

✆ 06 392 31 289

r.hovens@countus.nl

Ik wil graag meer weten over de inzet van vast/flexibel personeel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Ronald Hovens

Datum: 02-08-2017

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.