Menu

Eindejaarstips: afronden mestboekhouding 2019

Het jaar loopt op zijn einde. Binnenkort moet je dus ook je mestboekhouding 2019 afronden. We geven je tips en aandachtspunten om op te letten.

Mestboekhouding 2019: verwerkingsverplichting al geregeld?

Heb je een fosfaatoverschot op je bedrijf? Dan heb je waarschijnlijk een verwerkingsverplichting voor een deel van dit overschot. Op dit moment in het jaar is het afsluiten van een Vervangende VerwerkingsOvereenkomst (VVO) de meest logische keuze om aan de verwerkingsverplichting te voldoen.

Om uit te kunnen rekenen hoe groot je verwerkingsverplichting is, is het belangrijk om je fosfaatproductie voor heel 2019 zo goed mogelijk in te schatten. Als je een VVO afsluit, registreer dit dan zo snel mogelijk bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op uiterlijk 31 december moeten beide partijen de overeenkomst digitaal hebben ondertekend op mijn.rvo.nl.

Fosfaat verrekenen 

Ben je akkerbouwer en heb je te veel dierlijke mest gebruikt? Als dit niet meer dan 20 kilogram fosfaat per hectare bouwland is, dan mag je dit in het opvolgende jaar verrekenen. Het maakt niet uit of je compenseert op bouwland of grasland en welke mest je gebruikt. Aanmelden voor fosfaatverrekening kan nog tot en met 31 december.

Kuilmonsters

Ben je melkveehouder en gebruik je de bedrijfsspecifieke excretie (BEX) voor het bepalen van de mestproductie op je bedrijf? Zorg er dan voor dat je van al je gewonnen ruwvoer monsters hebt laten nemen voor het einde van het jaar. Alleen dan is het mogelijk tijdig een juiste BEX-berekening op te stellen. Vanaf dit jaar moet uiterlijk 1 februari een uitdraai van de BEX-berekening in de administratie zijn opgenomen.

Grondmonsters

Wil je profiteren van een hogere fosfaatgebruiksnorm op percelen met een lage, neutrale of ruime fosfaattoestand? In 2020 tellen alleen monsters mee met een analysedatum van grondonderzoek na 15 mei 2016. Vervang oudere monsters dus tijdig!

Derogatie

De verwachting is dat de derogatie voor Nederland in 2020 met redelijk vergelijkbare voorwaarden wordt verlengd. Maar dit is nog niet zeker en hierover komt naar verwachting ook begin volgend jaar nog geen duidelijkheid.

Formeel ben je voor percelen zonder geldige analyses dus niet verplicht om voor 1 februari nieuwe grondonderzoeken uit te laten voeren. Maar praktisch gezien is het wel verstandig om alvast nieuwe analyses te nemen. Deze verplichting zal namelijk ook in de nieuwe derogatie opgenomen blijven. Bovendien is het risico groot dat je later in het jaar, tijdens drukke werkzaamheden, vergeet om nieuwe onderzoeken uit te laten voeren.

Dierrechten / fosfaatrechten

Het einde van het jaar is het laatste moment om te bekijken of er genoeg varkens-, pluimvee of varkensrechten zijn voor de in dit jaar gehouden dieren. Het aantal benodigde rechten is gebaseerd op het gemiddelde aantal dieren in het jaar zelf. Dit gemiddelde aantal dieren is aan het einde van het jaar niet meer zo makkelijk bij te sturen. Wel kun je nog rechten leasen of kopen. Ook deze overdracht moet je als koper uiterlijk 31 december digitaal bevestigen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het afronden van je mestboekhouding 2019? Vul onderstaand contactformulier in of neem contact op met je ondernemersadviseur.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Datum: 04-12-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.