Menu

Duur partneralimentatie: van 12 naar 5 jaar

Op 21 mei 2019 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Wetsvoorstel herziening partneralimentatie. Waarschijnlijk treedt deze wet op 1 januari 2020 in werking. Dat betekent dat echtparen die na deze datum uit elkaar gaan, te maken krijgen met de gewijzigde wetgeving.

 

Duur partneralimentatie

Op dit moment is de duur van de partneralimentatie maximaal 12 jaar. Volgens de nieuwe wet bedraagt de duur van de partneralimentatieplicht de helft van het aantal huwelijksjaren, met een maximum van 5 jaar. Wie 4 jaar getrouwd was, moet dus 2 jaar partneralimentatie betalen. Mits de ex-echtgenoot daarvoor in aanmerking komt volgens de alimentatienormen. De alimentatienormen veranderen niet in de nieuwe wet.

 

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen voor mensen die minder kans hebben om na een echtscheiding snel in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

De uitzonderingen in het kort:

  • Bij echtparen met kinderen onder de 12 jaar heeft de ex-echtgenoot recht op partneralimentatie totdat het jongste kind de 12-jarige leeftijd bereikt.
  • Na een huwelijk van minimaal 15 jaar, waarbij de ex-echtgenoot de AOW-leeftijd binnen 10 jaar na de echtscheiding bereikt, heeft hij recht op partneralimentatie tot het moment dat hij AOW ontvangt, met een maximum van 10 jaar.
  • Een ex-echtgenoot die vóór 1 januari 1970 is geboren en langer dan 15 jaar was getrouwd, waarbij hij de AOW-leeftijd meer dan 10 jaar na de echtscheiding bereikt, heeft recht op 10 jaar partneralimentatie.

Bij de tweede en derde uitzondering wordt voor het bepalen van de duur gekeken naar de leeftijd van de echtgenoot op het moment dat het verzoek om te scheiden bij de rechter wordt ingediend. De termijn begint op de datum van inschrijving van de echtscheiding in het huwelijksregister.

 

Rechter heeft laatste woord

Overigens heeft de rechter in alle gevallen het laatste woord. Het blijft mogelijk dat de rechter in schrijnende gevallen een langere termijn dan 5 jaar toewijst.

De wet gaat niet over kinderalimentatie en heeft geen terugwerkende kracht. Voor echtparen die uit elkaar gaan vóórdat de nieuwe wet in werking treedt, blijven dus de huidige regels van kracht.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over partneralimentatie? Vul dan onderstaand contactformulier in of neem contact op met Mr. Marjel Kempen-Luiten.

✆ 088 – 56 574 62

✉ m.kempen@countus.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Marjel Kempen-Luiten

Datum: 08-07-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.