Menu

Countus Melkveeindex voorziet stabiele periode

De Countus Melkveeindex is in oktober flink gestegen, maar inmiddels vlakt de index af. Voor de komende maanden voorziet de index een stabiele periode, maar het langjarig gemiddelde tikken we waarschijnlijk niet aan. 

Stijging van de Countus Melkveeindex

Tussen september en oktober ging de Countus Melkveeindex met grote stappen omhoog naar 92,8 punten, een stijging van 6 punten. Ook de afgelopen maand is de Melkveeindex behoorlijk gestegen. De index steeg in oktober namelijk met 4,2 punten tot 97 punten. Hierbij geldt 100 punten als het langjarig gemiddelde. Dit betekent dat de index nog steeds onder het gemiddelde noteert. Vorig jaar lagen de melkprijzen in deze periode hoger.

 

Lagere kosten, stabiele inkomsten

Het is niet verrassend dat de Countus Melkveeindex de afgelopen weken zo hard is gestegen. De melkprijzen over de maand oktober zijn namelijk stabiel gebleven of verder gestegen. Dat het langjarig gemiddelde niet gehaald wordt, komt onder andere doordat de melkprijzen van de verschillende zuivelverwerkers lager liggen dan eerdere jaren.

Aan de kostenkant is de prijsbeweging juist neerwaarts. Zo is de prijs van fosfaatrechten in de maand oktober verder gezakt. En ook de voerprijzen waren in de afgelopen maand stabiel of gingen omlaag. Al met al zorgt dit, relatief gezien, op de meeste Nederlandse melkveebedrijven voor een positief rendement.

 

Stabiele periode verwacht

Voor de komende weken voorziet de Countus Melkveeindex een stabiele periode. Dat verschillende melkverwerkers de melkprijs afgelopen week hebben verhoogd, draagt daaraan bij. Verder verwachten we dat de voerprijzen voor nu onder het 5-jarig gemiddelde blijven noteren. Hierdoor zijn de kosten voor melkveehouders relatief laag.

Een kleine kanttekening: ondanks dat de prijs van fosfaatrechten nog altijd fors onder het niveau van vorig jaar zit, maakt de prijs weer aanstalten naar boven.

Door: Jaap Gielen

Datum: 11-11-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.