Menu

Countus Melkveeindex realiseert forse stijging

Daar waar de Countus Melkveeindex eind augustus de weg naar boven nog voorzichtig inzette, zijn in de afgelopen 4 weken juist grote stappen gemaakt. En uit de prognose blijkt dat deze stijging nog lang niet ten einde is.

Countus Melkveeindex snel omhoog

De Countus Melkveeindex gaat sinds begin september snel omhoog. De afgelopen 4 weken is de index met bijna 6 punten gestegen tot 92,8 punten, waarbij 100 punten als het langjarig gemiddelde geldt.

Hoewel de Melkveeindex het afgelopen jaar met name door de hogere melkprijzen hoger was, is de achterstand over de afgelopen weken wel fors verkleind.

Minder hoge kosten voor melkveehouders

Dat de Melkveeindex in de afgelopen weken flink is opgekrabbeld, komt met name door het feit dat melkveehouders minder hoge kosten hebben. De prijzen voor ruwvoer zijn stabiel, de prijs voor fosfaatrechten daalt en de verschillende rundveebrokken in september waren goedkoper.

Tegelijkertijd zijn de melkprijzen de afgelopen weken relatief stabiel gebleven. De combinatie van stabiele inkomsten en lagere kosten zorgt dus voor het toegenomen rendement op het melkveebedrijf.

Verdere stijging Melkveeindex verwacht

Als we naar de prognose van de Countus Melkveeindex kijken, is de stijging (die half augustus is ingezet) voorlopig nog niet ten einde. Hoewel het langjarig gemiddelde naar verwachting niet zal worden gehaald, is het wel opvallend dat de grafiek een stijgende lijn laat zien. Vorig jaar ging de index vanaf deze week namelijk redelijk steil naar beneden. Dat kwam toen onder meer doordat de fosfaatrechten duur waren, terwijl de melkprijzen stabiel of neerwaarts tendeerden.

Melkprijzen naar beneden

Dat de Melkveeindex dit jaar waarschijnlijk toch nog verder gaat stijgen, komt onder andere doordat de melkprijzen van de zuivelverwerkers op de korte termijn nog niet naar beneden gaan. Arla heeft de prijs voor oktober zelfs verhoogd. Daarnaast blijven naar verwachting de brokprijzen en ruwvoernoteringen voorlopig onder het 5-jarig gemiddelde. De kosten voor melkveehouders blijven dus relatief laag.

Door: Jaap Gielen

Datum: 08-10-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.