Menu

Countus Melkvee Index: melkveehouders naderen bodem in rendement

Het rendement op het melkveebedrijf tekent ook over januari een daling op. Dit komt naar voren uit de Countus Melkvee Index. Toch komt de bodem nu wel in zicht. De Index eindigt over 2017 onder het niveau van eind 2016.

In week 50 komt de Index uit op 118.20 punten. Het 10-jarig gemiddelde geldt als 100. In 2016 kwam de Index nog uit op 126.30 punten. Vooral de waardering van de grondstoffen in melk eisen zijn tol. Dit omdat de kosten juist lager uitvallen, in vergelijking tot vorig jaar. Noem bijvoorbeeld de afzet van mest; die prijs ligt met €19,25 onder de €20,33 van 2016.

 

Hogere opbrengsten

Bovenop de lagere kosten, komen de hogere opbrengsten voor de afzet van vee. Iets wat nog niet terug te zien is in de Index, zijn de oplopende prijzen voor structuurproducten. Een product wat gewild is in combinatie met de huidige kwaliteit van de kuil.

De prognose voor de Index geeft aan dat de onderkant nog niet bereikt is, maar dat deze wel in zicht komt. Het rendement heeft hiermee een grote stap terug gedaan, maar bevindt zich nog altijd boven het gemiddelde.

 

Fosfaatrechten

De melkveehouderijsector moet vanaf 1 januari met 1 nieuwe onderdeel rekening houden in het prognosticeren van het bedrijfsresultaat, namelijk de fosfaatrechten. De Index voorspelt een bovengemiddelde melkprijs, maar de productieruimte kan door de fosfaatrechten naar beneden worden aangepast. De komende tijd krijgen melkveehouders te horen waar ze staan en wordt duidelijk hoe ingrijpend de rechten wel/niet zijn.

Door: Jaap Gielen

Datum: 16-01-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.