Menu

Countus Biggenindex: rendement voor varkenshouders nadert kantelpunt

Terwijl de marges in de zeugenhouderij in de tweede helft van 2018 behoorlijk onder druk stonden, kunnen we inmiddels weer naar boven kijken. De Countus Biggenindex laat dan ook een stijging zien. Het rendement in de vleesvarkenshouderij nadert daarentegen een kantelpunt.

 

Biggenindex toont stijgende lijn

De Countus Biggenindex, een product van Countus en DCA Groep, heeft de afgelopen weken de stijgende lijn (die in november 2018 werd ingezet) doorgetrokken. In de eerste week van dit jaar kwam de index uit op 76 punten, waarbij 100 als het 5-jarig gemiddelde geldt.

 

Biggenprijzen in de lift

De stijging komt met name door de prijsverhogingen op de biggenmarkt. De DCA BestPigletPrice zit al weken in de lift en lijkt te stijgen naar € 40 per big. Ook de andere biggennoteringen trekken aan. We verwachten dat deze stijgende trend nog een aantal weken doorzet. Met de kennis van nu is de verwachting dat de index medio mei terug is op het 5-jarig gemiddelde.

Aan de kostenkant wordt de index afgeremd door de oplopende voerkosten en hoge mestafzetkosten. De opbrengstprijzen hebben in het verleden wel vaker op dergelijk lage niveaus genoteerd, maar de voerprijzen en mestafzetkosten waren niet eerder zo hoog.

 

Varkensprijs nog stabiel

Voor de Countus Vleesvarkensindex pakt de oplopende biggenprijs juist negatief uit. Sinds de prijsstijging op de biggenmarkt is ingezet, toont de index een daling. In de eerste week van januari noteerde de index namelijk 63,7 punten. Ook in de vleesvarkenshouderij drukken de hoge voer- en hoge mestafzetkosten het rendement.

We verwachten dat de negatieve lijn spoedig wordt omgebogen. Daarbij moeten we wel opmerken dat het op de varkensmarkt nog aan prijsopdrijvende factoren ontbreekt om de stabiele prijs te doorbreken. Op de wat langere termijn zijn de vooruitzichten wel wat beter.

Door: Jan van der Haar

Datum: 22-01-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.