Menu

Countus Akkerbouwindex: stemming akkerbouwmarkten vlakt af

Na een hoopvolle stijging van de Countus Akkerbouwindex eerder deze maand, buigt de Index nu weer naar beneden. Het hoogste punt van dit jaar werd in week 15 bereikt, maar daarna daalde de Index echter weer. Dit onder invloed van lagere prijzen voor akkerbouwgewassen.

 De Countus Akkerbouwindex vond vorige maand de weg naar boven. Die stijging zette nog 2 weken door. Dit was toentertijd te danken aan een opleving op de aardappel- en uienmarkt. Het niveau van de Akkerbouwindex komt momenteel uit op 66 punten, ruim onder het startpunt in 2004.

Hoewel de prijzen onder de kostprijs van de aardappelteelt bleven, gingen de prijzen (zowel op de termijnmarkt als op de fysieke markt) wat omhoog. Uiteindelijk is de Cash Settlement afgewikkeld op €5,80, het hoogste niveau van dit seizoen.

 

Gestabiliseerde aardappelmarkt

De aardappelmarkt is wat gestabiliseerd, maar de vraag is of er een stijgende lijn ingezet kan worden. Dit in de hoop dat het de Index een duwtje in de rug gaat geven. Ook de gemiddelde beursnotering voor grove gele zaaiuien kroop wat uit het dal.

Zo werd er in week 5 nog €7,25 genoteerd, terwijl dat in week 15 alweer €9,75 is. Echter, deze stijging is alweer afgevlakt en inmiddels wordt een lichte daling ingezet.

 

Stijging tarweprijs

Ook de tarweprijs op de Matif in Parijs steeg in week 15 naar een hoogtepunt. Na die week werd er echter een scherpe daling ingezet, onder invloed van regen en grote eindvoorraden. Deze daling heeft zich inmiddels alweer omgezet in een stijging. Woensdag 2 mei sloot de beurs op bijna €175 per ton.

Het bovenstaande is mogelijk een impuls om de markt de komende tijd weer te doen stijgen. Echter, voorlopig is de verwachting dat de Index ver onder het niveau van 2004 blijft steken.

Door: Jan Lucas Spijkman

Datum: 04-05-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.