Menu

Countus Akkerbouwindex; Akkerbouwmarkten in rustig vaarwater

Ondanks dat de grafieken wat beweging tonen is de Countus Akkerbouwindex gedurende februari in rustig vaarwater terecht gekomen. Met de vrieskou bevroren ook de akkerbouwmarkten grotendeels.

Sommige producten kregen door de kou juist met een kortstondige prijsopleving te maken. De granenmarkt kon profiteren van een hogere Matif-notering, maar levert begin maart zijn positie weer in. Van het hoogtepunt op €167,25 was op 6 maart nog €163 over. Een verlies van €4,25 per ton.

 

Kortstondige opleving

Op de aardappeltermijnmarkt was eveneens kortstondig een opleving te bemerken, die echter snel weer voorbij was. Fysieke problemen als gevolg van de kou zijn niet langer merkbaar in de markt. Aardappelbewaarplaatsen zijn goed bestand tegen lage temperaturen, wat ook voor uien geldt. Hooguit de logistiek wordt enigszins gehinderd.

 

Kleine verschillen

De Countus Akkerbouwindex beleefde zijn hoogtepunt aan het begin van de maand februari, met een niveau van 63.9 punten. Dit is te wijten aan een opleving in de uienprijzen. Vervolgens ging het naar beneden met een stand van 61.7 halverwege de maand. Als gevolg van de winterse omstandigheden wist de Index vervolgens weer boven de 62 punten uit te komen.

Van het verdere verloop op de aardappeltermijnmarkt wordt voor het aprilcontract weinig meer verwacht. Dit heeft ongetwijfeld zijn uitwerking op het indexcijfer. De prijzen van graan en uien moeten het verschil maken gedurende de komende 4 weken. De vrije handel in Bintje pootaardappelen speelt hierin nog een minimale rol, gezien het areaal in Nederland. Aan handel ontbreekt het bijna helemaal op beurs Middenmeer, waardoor de inbreng in de Index ontbreekt.

akkerbouwindex

Datum: 13-03-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.