Menu

Countus Akkerbouw Index veert op door aardappelprijs

Net als in mei is het de aardappeltermijnmarkt die de Countus Akkerbouw Index in juni vormgeeft. Een dip in de slotkoers van het aprilcontract is direct merkbaar in het indexcijfer. Ook de prijsvorming van voertarwe biedt een beetje steun. Echter, van de uien hoeft de Index niets te verwachten.

 

Fors hoger dan vorig jaar

De Countus Akkerbouw Index stond in week 21 op 94,8 punten. Dit is fors hoger dan de 67 punten van 1 jaar eerder. In de eerste 3 weken van juni verloor de Index een beetje terrein. De Index daalde van 94,3 punten in week 22 naar 88,6 punten in week 23. Vervolgens liep het weer op tot 90,4 punten in week 26.

 

Aardappeltermijnmarkt

De slotkoers van het aprilcontract op de EEX aardappeltermijnmarkt weerspiegelt het verloop van de Index. Een dip in de prijsvorming is dan ook direct zichtbaar. Vanaf 7 juni steeg de prijs tot € 16,20 per 100 kilo op 12 juni. Langzaam steeg de slotkoers verder naar een hoogtepunt van € 18,00 op 29 juni. Dit is het hoogste niveau in ruim 1 jaar tijd.

De prijs van EU-voertarwe bereikte woensdag 30 mei het hoogtepunt van € 191,00 per ton. Gedurende juni leverde de tarweprijs steeds iets meer in. Eind juni stond de prijs € 13,00 lager (€ 178,00 per ton). De invloed op de Akkerbouw Index is echter relatief gering.

 

Zaaiuien

De beursnotering in Emmeloord voor zaaiuien (30% grof) is wel een belangrijk ingrediënt voor de Index. Mei werd afgesloten met een prijs van € 5,00 per 100 kilo. Gedurende juni daalde het prijsniveau naar € 3,00 per 100 kilo. De fors hogere aardappeltermijnmarkt maakt dit echter meer dan goed.

 

Samenstelling Akkerbouw Index

De Countus Akkerbouw Index wordt samengesteld door diverse bronnen. Enerzijds is dat de prijsvorming van de akkerbouwgewassen, zoals consumptieaardappelen, zaaiuien, voertarwe, pootaardappelen en suikerbieten. Anderzijds tellen het areaal en de hectareopbrengst mee. Hoe groter het areaal, des te belangrijker het financiële resultaat wordt meegewogen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte eind juni bekend dat het consumptieaardappelareaal is toegenomen. Het areaal zaaiuien ligt bijna 4% lager. Ook is er minder tarwe ingezaaid. De oppervlakte suikerbieten is gelijk. De Index houdt rekening met deze nieuwe cijfers; opbrengstcijfers ontbreken, net als de prijs voor suikerbieten. Tot deze bekend zijn worden de cijfers van 2017 gebruikt.

 

Beslissend moment

Juli is veelal een beslissende maand voor de Index. In de bovenstaande grafiek is te zien dat de lijn in week 29 (eind juli) naar boven of beneden afbuigt. In de afgelopen 6 jaar dook de koers 3 keer naar beneden en steeg hij 3 keer. Het jaar 2018 staat tot dusver nog steeds op een relatief laag cijfer.

 

Door: Jan Lucas Spijkman

Datum: 10-07-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.