Menu

Countus akkerbouw- en tuinbouwavonden: visievorming en denken buiten de gebaande paden

‘Prikkelend, anders dan anders en verfrissend.’ Een greep uit de reacties van bezoekers aan onze Countus akkerbouw- en tuinbouwavonden. Tijdens deze bijeenkomsten, op 6 februari in Dronten en op 11 maart in Westerbork, namen we de aanwezigen mee richting 2030. Wie ben jij als akkerbouwer en hoe ga je om met trends, ontwikkelingen en uitdagingen? Dat was de vraag die centraal stond.

Brede kijk op wereld

‘Visievorming was de rode draad tijdens de avonden’, vertelt Dijan Bruins, regiodirecteur bij Countus. ‘De avonden waren anders dan anders, omdat de 2 sprekers die we hadden uitgenodigd een brede kijk hebben op de wereld en maatschappelijke trends. Het ging vooral om denken buiten de kaders. Daarnaast lieten we ook 2 akkerbouwers aan het woord die vertelden over hun ervaringen op hun eigen bedrijf. Dat was een mooie combinatie.’

 

Chaos is fijn

Spreker professor Rotmans, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is onder andere deskundig op het gebied van transitiekunde en duurzaamheid. Hij vertelde hoe je om kunt gaan met de vele veranderingen die deze tijd kent en wat dit betekent voor voedselproducenten.

Dijan: ‘Zijn boodschap is: blijf doen waar je goed in bent en pak daarnaast kleine innovaties op. Start kleinschalige proefprojecten om mee te innoveren. Rotmans beweert onder andere dat chaos fijn is en nieuwe kansen creëert. Omarm die chaos dus. Op het gebied van innovatie heb je 10% voorlopers, 50% meelopers en 40% gaat nooit lopen. Probeer aan te haken of start zelf in het klein met innoveren. Deze visie heeft ondernemers zeker aan het denken gezet.’

 

Prikkelend en verfrissend

Dat de bezoekers van de avonden het daarmee eens zijn, blijkt wel uit enkele reacties. ‘De avond was prikkelend en duidelijk gericht op een veranderende maatschappij en hoe je daarop met je onderneming anticipeert.’ En: ‘Het was boeiend om naar sprekers te luisteren die me aan het denken zetten en die buiten de gebaande paden hun weg zoeken. Verfrissend!’. Of: ‘De bijeenkomst was goed geregeld en er waren sprekers die de knuppel in het hoederhok durven te gooien’.

 

Duurzaam ondernemen

De tweede spreker, Maurits Groen, vertelde over duurzaam ondernemen en zijn ervaringen. Hij is onder andere bekend van de duurzame kippenstal Kipster en WakaWaka, een bedrijf dat duurzame producten op zonne-energie produceert.

Dijan: ‘Maurits onderneemt met een andere bril op en gaf ons een interessante kijk op zijn keuzes en opvattingen op het gebied van duurzaamheid. Kortom, we hebben akkerbouwers, tuinders en ondernemers in de agri-business visies meegegeven richting 2030. Of zoals een bezoeker het na afloop omschreef: ‘vooruit kijken met een kritische, maar positieve blik’’.

 

Countus akkerbouw-en tuinbouwavond: iets voor jou?

Kom jij volgende keer ook naar een Countus akkerbouw- en tuinbouwavond? Neem contact op met Dijan Bruins voor meer informatie.

Door: Dijan Bruins

Datum: 29-03-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.