Menu

Belastingdienst beoordeelt naleving wet DBA

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is in de plaats gekomen van de VAR en is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen. De regelgeving in het kader van de DBA is ingewikkeld en een opvolger is in de maak. In de tussentijd is de wet DBA wel van kracht, maar het handhaven van de wet start pas in 2022. Behalve als de Belastingdienst kwade opzet vermoedt en er sprake is van schijnzelfstandigheid.

 

Controles Belastingdienst

Om te onderzoeken of bedrijven de wet DBA naleven, bezocht de Belastingdienst in 2018 104 opdrachtgevers uit zoveel mogelijk verschillende branches en sectoren. Deze bezoeken vonden plaats naast 5.600 controles in het kader van de Loonheffingen. Naar aanleiding van de bedrijfsbezoeken, doet de Belastingdienst nader onderzoek naar 12 van de 104 bedrijven en bekijkt of er kwaadwillendheid in het spel is. Dit komt bovenop het onderzoek dat al gaande is naar kwaadwillendheid bij 8 andere opdrachtgevers.

 

Onjuist handelen

Bij 47 van de 104 bedrijven is in meer of mindere mate sprake van onjuist handelen. In deze gevallen zijn er bijvoorbeeld aanwijzingen dat zzp’ers hetzelfde werk verrichten als de eigen werknemers. Of er is sprake van een gezagsverhouding. Deze en andere aspecten kunnen, ieder op zich en in combinatie, een aanwijzing zijn voor het bestaan van een dienstbetrekking.

Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek wensen een aantal politieke partijen strengere handhaving.

 

Nieuwe toezicht- en handhavingsstrategie

De resultaten van de bedrijfsbezoeken verwerkt de Belastingdienst voor de zomer in een nieuwe toezicht- en handhavingsstrategie. Daarmee bereiden ze zich voor op de start van de handhaving in 2022.

Meer weten?

Meer weten over de wet DBA en wat dit voor jou als zelfstandige betekent? Vul het contactformulier hieronder in of neem contact op met Han ter Welle.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Han ter Welle

Datum: 26-03-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.