Menu

Alimentatie ex-samenwoners

Volgens de wet hebben ex-samenwoners geen recht op partneralimentatie. Bij het einde van langdurige samenwoonrelaties komt het echter voor dat de ex-samenwoners in onderling overleg een partneralimentatie overeenkomen. Dit omdat de ex-samenwoner zich moreel verplicht voelt zijn ex-partner een onderhoudsuitkering te geven. Dit is vaak het geval als de ex-partner de zorg voor de kinderen heeft en daardoor niet geheel in eigen levensonderhoud kan voorzien. Aan de staatsecretaris is gevraagd of deze onderhoudsuitkering fiscaal hetzelfde behandeld kan worden als de partneralimentatie van ex-echtgenoten.

 

Alimentatie ex-samenwoners gelijk behandeld als partneralimentatie

De staatssecretaris van Financiën heeft in een brief van 24 juni 2015 geantwoord dat ex-samenwoners hetzelfde behandeld worden als ex-echtgenoten. Mits voor de hoogte van onderhoudsuitkeringen aangesloten wordt bij de Tremanormen. Dit is een richtlijn voor rechters voor het berekenen van kinder- en partneralimentatie. Voor zover de onderhoudsuitkering de Tremanormen niet overschrijdt, wordt met de onderhoudsuitkering een natuurlijke verbintenis aangegaan. Dit geldt zowel voor de inkomstenbelasting als de schenkbelasting.

 

Meer weten?

Meerdere juristen binnen Countus zijn gespecialiseerd in alimentatierecht. Zij kunnen een berekening voor je maken op basis van de Tremanormen. Meer weten over alimentatie ex-samenwoners? Vul het contactformulier in of neem contact op met Marjel Kempen.

✆ 06 143 99 415

 m.kempen@countus.nl

Ik wil graag meer weten over alimentatie ex-samenwoners

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Marjel Kempen-Luiten

Datum: 21-08-2015

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.