Menu

Akkerbouwmarkten vinden weg naar boven

Stijgende prijzen voor verschillende akkerbouwproducten zorgen ervoor dat ook de Countus Akkerbouw Index zijn hoofd naar boven richt. In de voorbije weken wist de koers steeds een klein beetje winst te maken.

De Countus Akkerbouwindex bereikte in de laatste week van maart zijn hoogste punt tot nu toe in 2018. Daarmee gaat een streep door het vorige hoogtepunt van eind januari. We moeten terug naar week 40, de eerste dagen van oktober, voor een nog hoger indexcijfer. Begin april weet de Index alweer een nieuwe stijging op te tekenen, die hoogstwaarschijnlijk aanhoudt.

 

Aardappeltermijnmarkt

Onder andere het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt wist zich op een iets hoger niveau te handhaven in maart. Lag het prijsniveau in februari nog rond de 5 euro per 100 kilo, inmiddels is dat steeds zo’n 6 euro per 100 kilo.

 

Hogere uienprijzen

Ook de gemiddelde beursnotering voor grove gele zaaiuien komt uit een dieptepunt gekropen. In week 5 werd nog een gemiddelde prijs van 7,25 euro per 100 kilo genoteerd. Vervolgens ging het met stapjes omhoog, naar een hoogtepunt van 8,75 euro in week 12. Dit is het hoogste prijsniveau sinds half augustus.

Tot slot profiteert de Index ook van hogere noteringen op de termijnmarkt Matif in Parijs voor tarwe. Sinds week 12 is het meicontract bezig met een stabiele prijsstijging. Vrijdag 6 april sloot de beurs op 167 euro per ton. Dit is het hoogste niveau in een maand tijd.

 

Laag niveau

Ondanks een opleving van de Akkerbouw Index blijft de sectorbarometer zich op een zeer laag niveau bewegen. Van een extreem dieptepunt, zoals in 2005, is geen sprake, maar we moeten terug naar 2009 voor een dergelijk indexcijfer. Sinds de start in 2004 kwam de Index 8 maal boven het gemiddelde van 100 punten uit en 6 keer eronder.

 

Datum: 12-04-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.