Menu

Akkerbouwindex: prijsniveau akkerbouwmarkten blijft stevig staan

Het niveau van de Countus Akkerbouwindex is in september stabiel en hoog. Dit komt met name door de prijsvorming. Gedurende de maand wist de sectorbarometer zijn positie verder te verstevigen. In hoeverre toont de Countus Akkerbouwindex de werkelijkheid?

 

Stijgende lijn Akkerbouwindex

Eind augustus (week 35) brak de Akkerbouwindex door de grens van 150 punten. Sinds 2004 gebeurde dat maar 2 keer eerder. In september houdt de index zijn stijgende lijn vast, waarbij het stabiele verloop opvallend is. In 3 van de 4 weken werd een koers van 153 punten aangehouden. Alvast vooruitlopend: ook begin oktober wordt dit niveau gehanteerd.

 

Stabiele prijzen

Van de 5 akkerbouwgewassen in de Akkerbouwindex, waarbij suikerbieten buiten beschouwing worden gelaten, tonen 3 gewassen een stabiel prijsverloop. Dit verklaart het nauwelijks gewijzigde cijfer van de index. De pootgoedprijs van Bintje is al sinds augustus onveranderd, maar speelt nauwelijks meer een rol in de vorming van de index.

Begin september had het aprilcontract van 2019 op de aardappeltermijnmarkt een kleine opleving. Tussen 18 september en 21 september piekte de prijs rond de € 31 per 100 kilo om vervolgens weer rond de € 30 te noteren. Ook de EU-voertarweprijs houdt € 20 per 100 kilo aan als stabiele bodem.

 

Zaaiuien

De Emmeloordse beursprijs voor zaaiuien 30% tot 60% grof bewoog wel. Begin september kwam er € 1,50 per 100 kilo bij en begin oktober steeg het prijsniveau met € 3,50. Deze laatste stijging is echter nog niet meegenomen in de huidige cijfers.

 

Opbrengstcijfers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de voorlopige opbrengstcijfers voor het eerste akkerbouwgewas (tarwe) bekendgemaakt. Die liggen zo’n 500.000 ton onder het niveau van 2017. Het areaal is dan ook met 3.500 hectare gedaald. De droogte heeft volgens het CBS weinig invloed gehad op de graanopbrengsten.

Voor de andere gewassen duurt het nog tot eind oktober voordat het CBS met een voorlopige oogstraming komt. Dat de kilo’s bij aardappelen, uien en suikerbieten tegen gaan vallen, is zeker. Op dit moment rekent de index nog met de hoge gewasopbrengsten van 2017. Voor uien speelt daarnaast mee dat de notering 30% tot 60% grof lang niet voor alle partijen reëel is.

 

Praktijk versus Akkerbouwindex

Wie de Akkerbouwindex bekijkt zonder de achtergronden te kennen, kan niet anders concluderen dan dat de Nederlandse akkerbouwsector toptijden beleeft. Niets is echter minder waar. Het (vrije) prijsniveau is slechts voor een zeer kleine groep haalbaar.

Zelfs de hoge aardappel- en uienprijzen kunnen de minderopbrengst niet overal compenseren. De situatie is daarmee zeer verdeeld. Dat beeld blijven we de komende maanden waarschijnlijk ook nog zien.

Door: Jan Lucas Spijkman

Datum: 11-10-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.