Menu

Akkerbouwindex neemt enorme spurt

De verschillende akkerbouwmarkten – die gezamenlijk de Countus Akkerbouwindex vormen – lieten in de voorbije periode een flinke groeispurt zien. Hierdoor is de index fors geklommen. Deze explosieve stijging zagen we voor het laatst aan het begin van 2014.

Producten Akkerbouwindex stijgen in prijs

Alle producten die in de Countus Akkerbouwindex zijn meegenomen, laten een prijsstijging zien. Dit komt door de droogte. Daarbij kon het prijsniveau ook bijna niet verder dalen. Een voorbeeld hiervan is de uiennotering van € 3 en een notering voor tarwe van € 178 per ton. Sinds begin juli zit er weer muziek in de index.

Zeldzame stijging

Het indexcijfer veerde week naar week op en steeg van 102,60 in week 27 naar 139,20 in week 31. Met 15,20 punten is de stijging tussen week 29 en 30 zeer groot. Het gebeurt niet vaak dat de index week na week een toename laat zien.

De EU-voertarweprijs legt een belangrijke bodem in de index. Met een prijsniveau boven de € 200 per ton kan de index profiteren van fors hogere waardes. Kijken we puur naar de koersen, dan staat de prijs van Bintje 35 tot 45 millimeter bovenaan (€ 51 per 100 kilo op 1 augustus). Aangezien het aandeel qua areaal zeer klein is, speelt deze stijging maar minimaal mee. Eind juni stond deze prijs nog op € 29 per 100 kilo.

Profiteren

Het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt laat een grilliger beeld zien. In de voorgaande maand was het eigenhandig verantwoordelijk voor een substantiële stijging. Een prijs van € 31,20 per 100 kilo is het hoogste niveau dat het aprilcontract in juli heeft gezien. Mede door het toenemend areaal consumptieaardappelen stijgt het belang in de Akkerbouwindex. Echter, het is nog maar de vraag hoeveel de akkerbouwsector kan profiteren van dit prijsniveau.

Zaaiuiennotering

De eerste zaaiuiennotering in Emmeloord werd op 1 augustus gepubliceerd. Daarmee komt hij voor de index van juli te laat. Het prijsniveau van € 18,50 per 100 kilo voor 30% grof is fors hoger dan de € 3 waarmee vorig seizoen werd afgesloten. Gedurende juli middelt de index tussen beide niveaus. Een stijging is dus wel meegenomen.

 Financieel rendement

Eerder toonden we aan dat eind juli een belangrijk moment is voor de barometer. Een positieve afloop is meestal gegarandeerd als de index dan positief is. Dit jaar is de weg naar boven ingeslagen. Echter, met lage opbrengsten in het verschiet en een kleine vrije markt (bij aardappelen) is het de vraag of de index daadwerkelijk het financieel rendement van akkerbouwers goed weer kan geven. Dit is per bedrijf sterk verschillend.

 

Door: Jan Lucas Spijkman

Datum: 07-08-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.