Menu

Akkerbouwindex bevindt zich in achtbaanrit

Aanvankelijk toonde de Countus Akkerbouwindex een oplopende trend die werd ingegeven door de hoge uienprijzen. Maar nadat het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt afliep, werd de markt echter gereset. Het beeld is nu dan ook totaal anders.

Akkerbouwindex in rap tempo omhoog

De Countus Akkerbouwindex bereikte in week 15 een niveau van 123,4 punten. Op dat moment was dat het laagste niveau van verkoopseizoen 2018/2019. Daarna ging de index weer in rap tempo omhoog, want 1 week later stond deze op 130,6 punten. In week 16 noteerde de Akkerbouwindex 133,50 punten.

Ontwikkeling uienprijs

Deze beweging heeft alles te maken met de relatief stabiele termijnmarktnotering en de forse prijsstijging bij de uien. Sinds medio maart is de notering voor de 30% tot 60% grove uien in Emmeloord bezig aan een opmars. Vanaf begin april nam de prijs een forse sprong. Dit vertaalt zich direct door in het indexcijfer. In 1 maand tijd steeg de prijs met 32% tot € 57,50 per 100 kilo.

Vanaf half april hanteerde de koers van het aprilcontract 2019 op de aardappeltermijnmarkt een vast verloop. Uiteindelijk werd oogstjaar 2018 afgesloten met een prijs van € 27,90 per 100 kilo. Het contract voor oogstjaar 2019 opende op het hoge niveau van € 16,70 per 100 kilo.

Nieuwe aardappelprijs

De prijsdaling van € 11,20 per 100 kilo is direct zichtbaar in de Akkerbouwindex. De laatste notering van april (week 18) komt uit op 106,2 punten. De aardappelprijs is namelijk een zwaarwegende factor in de akkerbouwbarometer. Een hoge uienprijs verandert hier weinig aan. Dit prijsniveau hoort echter bij verkoopseizoen 2019/2020. Helemaal fair is het dus niet.

De prijs van vrij pootgoed van Bintje (35-45), die sinds februari flink daalt, maakte eind april een kleine comeback. De invloed hiervan is echter minimaal. Na het dieptepunt van € 20 per 100 kilo werd eind april uiteindelijk een prijs van € 29 behaald. De notering voor EU-voertarwe is de stabiele factor in het geheel. Deze verloor slechts € 1 per ton.

Overgangsfase 2 seizoenen

De Akkerbouwindex bevindt zich momenteel in een overgangsfase tussen 2 seizoenen die zich moeilijk naar de realiteit laten vertalen. Op de vrije aardappelmarkt worden stabiele tot stijgende hoge prijzen gemaakt, al laat deze voor de komende oogst een ander beeld zien. De uienprijs geldt uiteraard nog wel voor oogstjaar 2018, maar het vrij te verkopen volume is klein. De financiële resultaten per bedrijf, waar de Countus Akkerbouwindex inzicht in probeert te geven, wisselen gigantisch.

Op dit moment rekent de index nog met areaal- en opbrengstcijfers van 2018. De areaalcijfers voor tarwe en suikerbieten wijzigen niet veel, maar bij de consumptie- en pootaardappelen is een klein plusje mogelijk. De grootste stijging is merkbaar bij de uien. Voor een correct beeld van de opbrengsten moeten we echter nog enkele maanden langer wachten.

Door: Jan Lucas Spijkman

Datum: 10-05-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.