Menu

Akkerbouwindex: akkerbouwrendement blijft ijzersterk

De Countus Akkerbouwindex heeft de maand januari gebruikt om zijn positieve niveau te handhaven. Ondanks een lichte terugval blijft het rendement van de grote akkerbouwgewassen positief in vergelijking met de voorgaande jaren.

 

Hoogste indexcijfer van het seizoen

De eerste week van 2019 is goed voor het hoogste indexcijfer van dit seizoen, namelijk 137,1 punten. Begin januari stonden alle akkerbouwmarkten, die gezamenlijk de Countus Akkerbouwindex vormen, op een hoog niveau. Gedurende de maand zakte het niveau iets terug met 135,9 punten als laatste notering.

 

Uienprijs

Op 2 januari noteerde Emmeloord voor de zaaiuien 30% tot 60% grof een prijs van € 43 per 100 kilo. Vervolgens zakte de prijs tot € 39 aan het einde van de maand. De prijs voor EU-voertarwe houdt zich bijzonder stabiel en komt op circa € 21 per 100 kilo.

 

Aardappeltermijnmarkt

De aardappeltermijnmarkt gebruikte de start van het nieuwe jaar om te stijgen. Op 16 januari noteerde het aprilcontract een voorlopig hoogtepunt van € 33 per 100 kilo. Gedurende de maand bleef een niveau van € 32 of meer hanteerbaar. Dit is een stabiel fundament van de Akkerbouwindex. De prijs van pootgoed van het ras Bintje nam het meeste toe, maar de invloed hiervan is minimaal.

 

CBS-cijfers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde eind januari de definitieve areaal- en opbrengstcijfers voor de oogst 2018. Deze zijn toegepast op de index die hierdoor over de gehele linie met 1 punt is gestegen.

Zoals eerder vermeld, heeft de Akkerbouwindex 2 gezichten. Geredeneerd vanuit de notering staat de sector er positief voor, maar de realiteit is dat er weinig vrij product voorhanden is en de opbrengst en kwaliteit veelal tegenvallen.

 

Suikerbieten

Voor de suikerbieten rekent de index met een prijs van € 32,50. Cosun maakt 12 februari bekend wat de definitieve uitbetaalprijs voor de oogst 2018 wordt. Echter, naar verwachting wijkt deze weinig af van de basisbetaling.

Door: Jan Lucas Spijkman

Datum: 12-02-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.