Menu

Masterclass Duurzaamheid & Nieuwe energie

25 maart 2019
09:30 - 15:00
Dokter Stolteweg 2, Zwolle

De overgang naar duurzame energievoorziening biedt kansen voor ondernemers en bestuurders. Denk aan het opzetten van een windmolenpark, zonneweide of biogasinstallatie. Maar hoe maak je er een succes van? Tijdens deze masterclass leer je aan de hand van praktijkvoorbeelden wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een project in hernieuwbare energie.

Zie jij kansen in hernieuwbare energie?

Vanuit het klimaatakkoord, de klimaattafels en de regionale energiestrategieën zijn bestuurders, ondernemers, bewoners en energiemaatschappijen aan zet om samen nieuwe energieproductiesystemen te ontwikkelen. Waar sommigen koplopers zijn, hebben anderen de ambitie om zelfvoorzienend te zijn door zelf energie te produceren.

Hoe word je succesvol?

Een nieuw project of organisatie opzetten in hernieuwbare energie is een mooie stap vooruit, maar er komen ook veel vraagstukken bij kijken. Hoe betrek je omwonenden erbij? Hoe stel je een businessplan op? Hoe ga je om met je financieringsbehoefte? Wat moet je fiscaal en juridisch gezien allemaal regelen? Oftewel: hoe word je succesvol? De adviseurs van Countus hebben veel ervaring met energieprojecten.

Inzichten en aandachtspunten

Tijdens deze masterclass nemen we je mee in het proces dat je moet doorlopen bij het starten van een bedrijf of bedrijfsonderdeel in hernieuwbare energie. De masterclass geeft je een schat aan kennis en inzicht voor wat betreft de kansen die er liggen voor het verzilveren van de energietransitie en is bedoeld voor ondernemers, grondeigenaren, bestuurders en enthousiaste vrijwilligers. Op inspirerende wijze verruim je je kennis over de mogelijkheden van hernieuwbare energie.

Thema’s

 • De nieuwe wereld van energie
       Sanne Koster van Groos
 • Projecten ontwikkelen vergt kennis en creativiteit
       Lambert Schuldink
 • Fiscale/juridisch structurering: kansen en valkuilen
       André Verduijn
 • Het opstellen van een businessplan
       Bert Kuijers
 • De (complexe) weg naar subsidies
       Harro Kisteman, Wilco Ruitenberg
 • Omgevingsmanagement: bewonersparticipatie en vergunningen
       Robert Kamphuis

Kosten

Prijs: €295,-
Prijs klanten: €150,-

Let op: vol=vol

Programma

Maandag 25 maart 2019

 

9.30 uur Inloop

 

9.45 uur Inleiding door Sanne Koster van Groos

Je hebt een idee, hoort en leest veel over zonneparken, windmolens, biogas etc. De regionale energiestrategieën bieden kansen of juist niet… Je wilt weten of jouw grond meer voor je onderneming kan verdienen, je wilt misschien besparen, het asbest moet van je dak af en je wilt zelfvoorzienend zijn voor wat betreft energieverbruik, je wilt samen met agrariërs uit de omgeving en omwonenden zelf duurzame stroom produceren… Wat moet er gebeuren? Wat vindt mijn omgeving ervan?

 

10.00 uur Ontwikkelen van energieprojecten vergt kennis en creativiteit

Het opzetten van een nieuwe organisatie in hernieuwbare energieproductiesystemen, de do’s en don’ts door Lambert Schuldink, gepokt en gemazeld in het opzetten van nieuwe bedrijven en bedrijfsonderdelen in hernieuwbare duurzame energie. Lambert deelt zijn kennis en ervaringen met de deelnemers over het klimaatakkoord en wat dit betekent voor de agrarische en MKB-ondernemer, maar ook voor de lokale en regionale politiek! Biedt het kansen? Welke kansen zijn interessant en op welke manier kunnen kansen verzilverd worden? Welke mogelijkheden zijn er voor grondeigenaren en welke consequenties hebben deze? Wat vraagt dat voor inspanning en op welke manier kunnen anderen helpen?

 

10.50 uur Juridische en fiscale structurering; valkuilen en kansen

André Verduijn is jurist en fiscalist en heeft ervaring opgedaan bij de ontwikkeling en opschaling van  windmolenparken, onder meer in Flevoland. André geeft praktische juridische en fiscale handvatten, zodat de grondeigenaar, de ondernemer en de bestuurder inzicht krijgen in welke fiscale uitdagingen bij ‘bedrijfs’-ontwikkeling in duurzame energie komen kijken. Het produceren van duurzame hernieuwbare energie gebeurt vaak in een afzonderlijke, daartoe opgerichte entiteit met verschillende stakeholders die uiteenlopende belangen hebben. Hoe kun je dit juridisch en fiscaal gezien zo goed en handig mogelijk structureren? Waar moet je rekening mee houden?  Hoe kijkt de belastingdienst ernaar?

 

11.40 uur Van financiële uitgangspunten tot de financial close

Hoe zeker is een investering in duurzame energie en zijn er garanties op rendement? Wat wil de bank nu precies? Bert Kuijers, accountant en financieel specialist met een bedrijfseconomische achtergrond geeft je inzicht in financiële mogelijkheden, maar ook in afgewogen risico’s en uitdagingen. Het ontwikkelen van een hernieuwbaar energieproductiesysteem als zelfstandig bedrijf(s) onderdeel is een flinke investering. De investeringen vragen om het aantrekken van vreemd vermogen en hiervoor moet een ondernemer naar de bank of een andere investeerder(s). Welke eisen stelt een bank? Wat is een reële begroting en met welke kosten moet er rekening gehouden worden? Hoe zeker is mijn rendement en hoe stel ik een gedegen financieel plan op met zoveel variabelen?

 

12.30 uur lunch

 

13.30 uur De complexe wegen naar subsidies ontrafeld!

Harro Kisteman en Wilco Ruitenberg van Subvention zijn ervaren subsidieadviseurs die alle eisen en mogelijkheden voor subsidies in duurzame energieopwekking, productie en exploitatie kennen. In dit onderdeel wordt ingegaan op de verschillende mogelijkheden. Welke subsidies zijn er mogelijk bij het opstarten van een lokaal initiatief of bij het participeren in een bestaand project en aan welke voorwaarden moet worden voldaan? Hoe ziet de exploitatiesubsidie (SDE) er uit en aan welke voorwaarden moet er in verschillende fases voldaan worden?

 

14.00 uur Omgevingsregie

Bij het ontwikkelen van duurzame energie is een goede omgevingsdialoog een vereiste om kansrijk en succesvol hernieuwbare energie productiesystemen te ontwikkelen. Bewonersparticipatie, Gemeenteraad, Coöperaties, Gebiedsraden oftewel Ruimteregie; het is bepalend hoe in het doorlopen van het planproces wel of geen bezwaren worden ingediend en hoe snel de juiste en benodigde vergunningen worden verleend. Robert Kamphuis geeft antwoord op vragen als: Waar begin ik, wie betrek ik in welke fase, en hoe houd ik mijn omgeving ‘in control’. Bij het ontwikkelen in openbaar gebied spelen er altijd sentimenten. Soms krijg je te maken met rationele bewaren, minstens zo vaak ontstaan bezwaren op basis van ‘onderbuikgevoelens’. Hoe richt je je proces en ontwikkeling zo slim in dat je zonder onnodige, tijdrovende en kostbare bezwaren kunt starten met de bouw en ontwikkeling van een windturbine of zonneweide.

 

15.00 uur Afsluiting en netwerken