Menu

6. Eindejaarstips voor de automobilist

Wat kun je fiscaal dit jaar nog doen of juist nalaten om minder belasting te betalen? Bekijk hiervoor onze eindejaartips 2018 voor de automobilist:

 

1. Koop een gebruikte auto met lage bijtelling

Het percentage aan bijtelling voor een auto geldt in beginsel voor 60 maanden, volgend op de maand van de eerste toelating. Het maakt niet uit of de auto tussentijds wordt verkocht.

Het kan dus lonen een auto met een lage bijtelling te kopen en de resterende periode – na de datum van eerste toelating – nog te profiteren van de lage bijtelling.

 

2. Houd rekening met verval lage bijtelling na 60 maanden

Een lagere bijtelling dan 25% geldt gedurende een termijn van maximaal 60 maanden. Heb je een auto van de zaak met een lagere bijtelling die op kenteken is gezet in 2014? Houd er dan rekening mee dat deze lagere bijtelling in 2019 verloopt.

Vanaf dat moment geldt dus voor die auto een bijtelling van 25% (en dus geen 22%)!

Tip:

Het verval van de lage bijtelling na 60 maanden geldt voor alle auto’s. Dus ook de auto die nu nog een 0%-bijtelling kent, valt na 60 maanden terug naar een bijtelling van 25%! Er geldt nog wel een korting voor nulemissieauto’s. Houd vanaf 2019 wel rekening met de beperking van de korting voor nulemissieauto’s die duurder zijn dan € 50.000.

3. Koop een duurdere elektrische auto vóór 2019

Wil je een elektrische auto van meer dan € 50.000 aanschaffen? Koop deze dan nog voor het einde van 2018. Vanaf 2019 geldt de 4%-bijtelling voor elektrische auto’s namelijk nog slechts tot een cataloguswaarde van € 50.000. Over het meerdere betaal je dus 22%.

Ook nu geldt de lage bijtelling voor een periode van 60 maanden vanaf de datum van eerste toelating. De nieuwe regeling gaat ook gelden voor elektrische auto’s waarvan na datum eerste toelating de termijn van 60 maanden voorbij is. Van deze auto’s zal na deze periode de bijtelling dus fors stijgen. En voor dergelijke auto’s van vóór 2017 is het uitgangspunt zelfs 25%.

Tip:

Overweeg de auto over te brengen naar privé en declareer de zakelijke kilometers tegen € 0,19/km. Indien je ondernemer bent in de inkomstenbelasting moet je wel een bijzondere reden hebben om de auto voortaan tot het privévermogen te rekenen.

4. Vraag milieu-investeringsaftrek aan voor de milieuvriendelijke auto

Schaf je nog in 2018 een milieuvriendelijke auto aan, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). De MIA geldt voor een waterstofpersonenauto met een CO2-uitstoot van 0 gr/km. Voor deze auto geldt ook de VAMIL (vervroegde afschrijving tot 75%).

Voor de elektrische auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gr/km en voor de plug-inhybride met een CO2-uitstoot van maximaal 30 gr/km (niet zijnde een dieselauto) kun je eveneens MIA verkrijgen. Er gelden verschillende aftrekpercentages en er zijn maxima gesteld aan de in aanmerking te nemen investeringsbedragen.

Soort auto MIA % Maximaal in aanmerking te nemen investeringsbedrag VAMIL
Waterstofpersonenauto

(CO2-uitstoot = 0)

36% € 50.000 Ja
Elektrische auto

(CO2-uitstoot = 0)

36% € 50.000 Nee
Plug-inhybride

(CO2-uitstoot maximaal 30)

27% € 35.000 Nee

Let op!

Om in aanmerking te komen voor de MIA en VAMIL moet je je investering binnen 3 maanden nadat je de investeringsverplichting bent aangegaan melden bij RVO.nl. Bent je te laat? Dan kom je niet meer in aanmerking voor de aftrek!

Het is nog niet bekend of de MIA en VAMIL ook in 2019 gelden voor de milieuvriendelijke auto, omdat de nieuwe milieulijsten voor de MIA 2019 pas eind 2018 bekend worden gemaakt.

Ook voor de oplaadpaal van de elektrische auto op eigen terrein en voor eigen gebruik geldt in 2018 nog de MIA. Het aftrekpercentage voor de oplaadpaal bedraagt 36%. Daarnaast mag je op deze laadpaal voor 75% willekeurig afschrijven (VAMIL). Laadpalen waarvan de investeringskosten minder dan € 2.500 bedragen, komen niet in aanmerking voor de MIA/VAMIL, tenzij deze samen met de elektrische auto worden aangemeld.

5. Minder motorrijtuigenbelasting in 2018

Voor plug-inhybrideauto’s (CO2-uitstoot van 1-50 gr/km) blijft de mrb (net als nu) de helft van het reguliere tarief en nulemissieauto’s blijven volledig vrijgesteld van mrb. Deze regeling blijft van kracht tot en met het jaar 2020.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze eindejaarstips voor de automobilist? Vul het contactformulier in of neem contact op met Kees van Laarhoven.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Kees van Laarhoven

Datum: 19-12-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.