Menu

3 aandachtspunten voor het bieden op RVB-kavels

Rijksvastgoedbedrijf (RVB) geeft in september weer pachtgronden uit in de Flevopolder, Noordoostpolder en Wieringermeer. Tot 10 september kun je bieden op een aantal RVB-kavels. Geïnteresseerd? Let dan goed op deze aandachtspunten.

 

3 aandachtspunten RVB-kavels

RVB geeft de grond in geliberaliseerde pacht uit. Het gaat in totaal om 686 hectare landbouwgrond, verdeeld over 26 kavels. De pachtduur en de voorwaarden verschillen.

Wil je bieden? Dan zijn er 3 aspecten waar je goed op moet letten:

  1. Bouwplan
  2. Lengte pachtcontract
  3. Betalingsrechten

 

Rekenmodel

Bovenstaande punten hebben invloed op wat je maximaal kunt bieden om geld te verdienen aan deze kavels. Countus heeft hiervoor een rekenmodel ontwikkeld dat snel inzicht en duidelijkheid geeft. Wil je hier gebruik van maken? Op verzoek stellen we dit model beschikbaar. Vraag ernaar bij je Countus-adviseur.

 

Aandachtspunt 1: Bouwplan

RVB geeft per kavel aan welke maximale of minimale oppervlakte je van een gewas mag of moet telen. Ook wordt aangegeven hoeveel jaar ertussen moet zitten ten opzichte van de vorig keer dat het betreffende gewas op een perceel heeft gestaan.

Per jaar mag je bijvoorbeeld soms maximaal 25% aardappelen telen op een kavel terwijl dit op een andere kavel maar 20% mag zijn. Voor uien geldt vak 12,5%, maar er zijn ook kavels waarbij dit maar 10% is. En als de vorige gebruiker intensiever heeft geteeld, kun je wellicht het eerste jaar helemaal geen uien telen omdat de rotatie dan te nauw wordt.

Waar je ook op moet letten is dat je het eerste jaar pas op 1 november de kavel mag betreden. Als je bijvoorbeeld tulpen wilt telen, is dit te laat. Je kunt dus het eerste jaar geen tulpen telen.

 

Aandachtspunt 2: lengte pachtcontract

Afgelopen jaren hadden de meeste pachtcontracten een termijn van minimaal 5 jaar en soms zelfs 6 jaar. Bij de huidige inschrijving zijn ook kavels waar het pachtcontract maar voor 2 jaar geldt. Hierdoor zijn er meer risico’s, omdat je een slechter jaar niet kunt compenseren door een beter jaar.

 

Aandachtspunt 3: betalingsrechten

In het huidige systeem met betalingsrechten is het niet zo dat je automatisch bij elke hectare die je opgeeft in de Gecombineerde Opgave (GO) ook betalingsrechten hebt die je kunt laten uitbetalen. Het is afhankelijk van de afspraken tussen de RVB en de vorige gebruiker of de betalingsrechten overgedragen moeten worden aan de nieuwe gebruiker.

Dit jaar zijn er meerdere kavels waarbij de nieuwe gebruiker geen of maar een deel van de betalingsrechten krijgt overgedragen. Het gevolg hiervan is dat je bij sommige kavels dus wel met een uitkering kunt rekenen en bij andere niet. Ook kan het zijn dat je op jouw bedrijf nu al betalingsrechten over hebt die je niet kunt benutten. Met de RVB-pachtkavels kun je dit straks wellicht wel. Breng jouw situatie dus goed in beeld.

 

Wat te doen?

Wil je een bod uitbrengen? Kijk dan dus goed naar de specifieke situatie van de kavel om te bepalen voor welk bedrag je wilt inschrijven. Wij kunnen je uiteraard helpen om te bepalen wat je maximaal kunt bieden, zodat je er financieel beter van wordt.

Bieden voor 10 september

De biedingen moeten uiterlijk 10 september om 10:00 uur binnen zijn bij Van Dijk De Jongh Notarissen in Dronten. Uiterlijk 5 oktober 2018 vindt de gunning plaats. De verpachting zal vanaf 1 november 2018 plaatsvinden.

 

Meer weten?

Wil je weten wat je maximaal kunt bieden op RVB-kavels en waarom? Of wil je gebruikmaken van ons rekenmodel? Vul het contactformulier in of neem contact op met Erik Arts of Cor van de Burgwal.

✆ 06 346 55 144

 e.arts@countus.nl

✆ 06 427 49 034

 c.vandeburgwal@countus.nl

Ik wil graag meer weten over de RVB-kavels

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Erik Arts

Datum: 27-08-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.